Vandaag is de warmste dag in het zuiden van Europa. In het departement Vaucluse is het Franse warmterecord sinds het begin van de waarnemingen gebroken. In zeven Spaanse provincies en vier Franse departmenten geldt code rood, het openbare leven ligt er gedeeltelijk stil.

De Franse premier Edouard Philippe zette vanmorgen de toon. "Niet alleen de kwetsbare mensen maar de hele bevolking moet vandaag opletten. Hou elkaar in de gaten!" De minister van Transport vroeg dan weer om verplaatsingen indien mogelijk uit te stellen. Na overleg is toch besloten om alle treinen te laten rijden.

In de departementen Bouches du Rhône, Vaucluse, Gard en Hérault, allemaal in de omgeving van de Middellandse Zee, is code rood uitgeroepen. Vanmiddag is het absolute Franse warmterecord van 44,1 graden (opgetekend in de omgeving van het stadje Alès tijdens de hittegolf van 2003) zoals verwacht gesneuveld.

Het meetstation van Carpentras in de Vaucluse, niet ver van de Mont Ventoux, noteerde nog voor drie uur vanmiddag al 44,3 graden. In Villevieille, in de Gard, werd rond half vier al 45,1 graden gemeten. In Gallargues-le-Montueux, ook in de Gard, werd het uiteindelijk 45,9 graden. De records sneuvelen in sneltreinvaart.

In de streek zijn verschillende voorzorgsmaatregelen getroffen. In heel Frankrijk hebben al vierduizend Franse scholen aan de ouders gevraagd om hun kinderen thuis te laten. (VRTNWS)