U bent hier

Gezocht: vriendin voor Marie!

Herentals
23.03.2019 - 16.53u
Door: Lex Verellen

De Ernest Claesstraat, de Fraikinstraat, de Servaes Daemsstraat..., Tijdens een wandeling door Herentals wordt het al snel duidelijk: onze stad telt verschillende straten die vernoemd zijn naar (bekende) personen. Alleen vinden we bitter weinig vrouwen terug die een straatnaam kregen. Slechts eentje om precies te zijn.

"Dat kan beter", zo zegt Liese Bergen (sp.a). "Nu ook Sofie Lemaire in het Canvasprogramma 'Meer vrouw op straat' deze problematiek aankaart, kan onze stad niet achterblijven.

Zij roept steden en gemeenten op om meer straten naar vrouwen te vernoemen. Ook in Herentals zijn ongetwijfeld vrouwen te vinden uit de recente of minder recente geschiedenis die een plek in het straatbeeld verdienen. Ik denk dat we dringend op zoek moeten naar een vriendin voor Marie Van Heteren."

"Tijdens de vorige legislaturen vernoemde het stadsbestuur ook diverse straten naar markante figuren uit de wereldgeschiedenis. Ik denk bijvoorbeeld aan het Gandhiplein en het Nelson Mandelaplein.

Ik vind dat een zeer goede zaak. Het is een duidelijke signaal en tegelijk een eerbetoon aan mannen die zeer inspirerend zijn voor een vredevolle wereld. Alleen vind ik het jammer dat we hier alleen mannen aantreffen. Waarom geen Florence Nightingalestraat? Of een Frida Kahlobaan? Of, wat mij betreft, een Simone de Beauvoirlaan.

Daarom, leg ik dit voorstel van beslissing voor aan de gemeenteraad van 26 maart 2019."

Voorstel van beslissing

"Bij de aanleg van nieuwe straten zal Herentals de voorkeur geven aan vrouwelijke straatnamen om zo meer vrouwen in het straatbeeld te krijgen. Herentals blijft straten naar markante figuren uit de wereldgeschiedenis vernoemen, maar zal ook hierbij op zoek gaan naar een geschikte vrouwelijke straatnaam." (pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto