Burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) kondigt de eerste belangrijke maatregelen af om de winkelstraten weer volop te doen herleven. 'Concreet verviervoudigt het budget voor handelaars en horecanten.

De belasting op bank- en financiewezen, verblijfsbelasting en sluitingsuur worden afgeschaft. In een nieuw orgaan - genaamd Handelshart Herentals - krijgen voortaan àlle winkeliers en horecanten een stem.

En vanaf volgende maand opent de stad een nieuw winkelconcept voor starters, in de Zandstraat.

Met bijna 200 zaken kan het handelscentrum the place to be worden. Dan moeten wel onze ondernemers handelaars en horeca-uitbaters veel beter ondersteund worden.

Het budget hiervoor verviervoudigt dan ook en er komt een nieuw overlegorgaan waar àlle handelaars en horecanten gehoord worden en kunnen meedenken en -bouwen aan een bruisende stad', klink het.

Handelshart Herentals

'In het nieuwe overlegorgaan Handelshart Herentals krijgt elke winkelier en horecant een stem. Het overlegorgaan bepaalt de strategische richting van het handelsgebeuren.

Handelshart Herentals zal zo mee beslissen over de marketing van groot Herentals als belevings- en shoppingstad, advies verlenen over activiteiten op het grondgebied en het ontwikkelen van nieuwe concepten of projecten die shoppers naar Herentals kunnen lokken.

Om te verzekeren dat de nieuwe concepten een professionele uitstraling hebben en we kunnen investeren in vernieuwende belevingsideeën om bezoekers naar onze stad te trekken, zorgen we voor extra middelen en dokterden we een formule uit waarmee niet alleen elke zaak mee in bad getrokken wordt, maar het budget verviervoudigt.

Bovendien kunnen we zo de belasting op het bank- en financiewezen, de verblijfsbelasting en het sluitingsuur afschaffen.

Concreet komt er een promofonds van zo'n 200 000 euro dat de vzw Handelshart Herentals zelf beheert en besteedt. De Herentalse winkeliers en horecanten betalen voortaan àllen een jaarlijkse, vaste bijdrage die de stad verdubbelt.'

Innovatief winkelcentrum voor starters

'Het lokaal bestuur verwierf daarvoor een contract met het prachtige pand waar vroeger "Di" huisde. Dit ruime pand zullen we vanaf april inrichten als winkelcentrum voor starters, met de nodige ondersteuning om van daaruit een succesvolle zaak uit te baten in onze winkelstraten.

Als stad blijven we ook het goede voorbeeld geven en geven we op het eindejaar onze medewerkers Helemaal Herentals cadeaucheques. Binnenkort ontvangt ook elk huwelijkspaar de cheques.

Elke euro die we naar onze middenstand en horeca kunnen pompen, telt. De cheques gaan ook digitaal, om het gebruik nog verder te stimuleren.

De stad bekwam ook subsidies voor een ondersteuningstraject met de provincie om de uitstraling van stad en kernwinkelgebied te vergroten,' besluit burgemeester Van Olmen. (pp)