Wie vanuit de Kempen dagelijks richting Antwerpen of Brussel moet, vloekt wel eens dat hij liever dichter bij huis zou werken. Precies om die reden vestigen vaak kleinere bedrijven zich naast de E313 in de omgeving van Herentals.

De Antwerpse ondernemer Christian Leysen heeft er bijvoorbeeld al een uitvalsbasis. Ook coworkingspaces, waar freelancers of mensen die de file willen vermijden komen 'flexwerken', zijn in Herentals meer dan populair.

Het dagelijkse riedeltje op de radio klinkt intussen vervelend bekend in de oren: "Richting Antwerpen file vanaf Herentals-West". Het zorgt bij veel Kempenaars voor het nodige tandengeknars omdat ook zij voor hun werk die mobiliteitsknoop richting Antwerpen of Brussel moeten trotseren.

Voor Kempense transportfirma's en bouwbedrijven zit er gewoon niets anders op dan hun voertuigen en personeel naar klanten of werven in het hinterland te sturen, maar andere ondernemingen kiezen er net voor om zich vlak bij de E313 in onze regio te vestigen. Hun redenering: dan moet ons personeel niet de dagelijkse filehel in.

Het is daarom geen wonder dat Regus enkele verdiepingen van het vroegere kantoorgebouw van Nokia Siemens naast de afrit 21 Herentals-Industrie verbouwde tot een businesscenter, meteen het eerste in de Kempen voor 's werelds grootste werkplekaanbieder.

Naast vaste kantoormodules in alle vormen die firma's voor korte of lange periodes kunnen huren, omvat het center ook coworkingplekken, virtuele kantoren en vijf vergaderzalen met videoconferentie. Een centrale receptie verzorgt de dienstverlening voor alle klanten.

"We zien de nood aan flexibele werkplekken in onze moderne maatschappij enorm groeien", zegt William Willems, algemeen directeur van Regus België-Luxemburg. "De hedendaagse mens is dankzij de evoluerende technologie altijd geconnecteerd en kan vanop eender welke plek werken.

Ons business center in Herentals is 1.600 vierkant meter groot. Dat is goed voor 61 kantoren, 234 vaste en 30 coworkingplekken die je per uur, per dag, per week of permanent kunt huren. Wereldwijd tellen we 3.500 business centers in 120 landen."

"Dankzij ons abonnementssysteem kan de gebruiker eender waar een business center van Regus binnenwandelen om even te werken. Al die centers zijn uitgerust met kwaliteitsvol IT-materiaal en meubelen. Dus wie vanuit de Kempen vertrekt en hoort dat er een file staat, kan in Herentals de snelweg verlaten, bij ons binnenlopen en meteen beginnen te werken. Want laten we eerlijk zijn: de files starten hier."

Nieuw in Temse en Brecht

Volgens Willems speelt het systeem ook in op de hedendaagse tendensen van onze economie, die steeds meer een beroep doet op freelance krachten in allerlei sectoren.

"Ook dat groeiende leger heeft tussen opdrachten door nood aan een tijdelijke werkplek. Die plant je het best in bij grote stedelijke of economische polen. Zo zitten we op enkele plekken in Antwerpen en de haven. Maar ook onderweg tussen die grote clusters biedt een flexibele werkplek heel wat kansen. De Kempen vallen mooi tussen Antwerpen, Brussel en Limburg in."

Bovendien breidt Regus alleen maar uit: binnenkort opent er een een nieuw gebouw in Temse. En in voorjaar 2020 is ook Brecht aan de beurt. In het 'Ring at Work'-gebouw dat momenteel volop gebouw wordt, komt 1.887 vierkante meter aan coworkingplekken, kantoren en vergaderzalen.

Uiteenlopende sectoren

"Mensen staan in de file, ze nemen hier de afrit en kunnen nadien gewoon verder werken", vertelt Tinne Celis, manager bij Regus. Ze legt uit hoe co- en flexwerkers een abonnement kunnen aangaan om zo in de lounge, een rustige, aangename werkruimte, te komen werken wanneer ze willen.

"Er zijn verschillende abonnementen. Zo kan je beslissen om alleen in de lounge te werken, maar evengoed een kantoor huren, voor een vergadering of om klanten te ontvangen. Er zijn veel mogelijkheden. Ook in de weekends wordt hier gewerkt", klinkt het.

Samen met collega Indra Dieltiens is Tinne het centrale aanspreekpunt. "De mensen die hier werken, komen uit heel uiteenlopende sectoren. Denk maar aan IT, voeding, marketing, enzovoort. Ook de leeftijden van de werknemers zijn een perfecte mix. Coworken is misschien een 'modern' concept, maar we zien hier ook oudere mensen passeren."

Heel efficiënt

De coworkingplekken lijken een succes. Maandagnamiddag is het redelijk rustig in de lounge. Aan het grote eiland zitten twee coworkers naarstig op hun laptop te typen. "Ik kom hier sinds drie weken, sinds ik aan het werk ben op een nieuwe job als recruiter bij Projectpolis", vertelt Gianni Aerts.

Zelf woont hij in Lichtaart (Kasterlee), maar zijn nieuwe job bevindt zich in Ranst. Met andere woorden: een filegevoelig traject om dagelijks te trotseren. "Die verloren uren in de file wilde ik absoluut vermijden. Samen met mijn werkgever ben ik daarom op zoek gegaan naar een interessant alternatief dat voor beide partijen goed uitkomt. Voorlopig heb ik nog geen spijt van Regus, integendeel. Het is aangenaam werken en voor mij vooral heel efficiënt."

Ook webdesigner Pieter Van Looy uit Herenthout, die aan de andere kant van het eiland zit, is meer dan tevreden over zijn werkplek. Hij heeft andere redenen dan Gianni om voor Regus te kiezen.

"Ik werk als freelancer en heb thuis ook een kantoor, maar thuiswerken is toch anders. Hier in de lounge werkt het veel productiever. Bovendien ontvang ik hier ook klanten. Ook dat is professioneler dan thuis", vertelt hij.

De webdesigner is al sinds de opstart van Regus langs de E313 gevestigd met zijn bedrijf De Webgoeroe.

"Het is handig en praktisch voor mij, en voor mijn klanten, want het gebouw is goed bereikbaar. Ook het adres van mijn bedrijf staat ook hier, ik kan hier gemakkelijk pakjes laten leveren, en noem maar op. Alleen maar voordelen."

Ook Tinne Celis en Indra Dieltiens bevestigen dat de coworkingspaces op rolletjes lopen. "De zomer was een rustigere periode, maar dan stonden onze deuren wel open voor studenten. Ze konden hier gratis komen studeren, vooral de airconditioning sprak hen aan."

Christian Leysen: "E313 is een probleem en zal dat nog een hele tijd blijven"

De Antwerpse ondernemer Christian Leysen weet ook goed dat Herentals het kritieke punt op de snelweg is waar meestal de files richting Antwerpen ontstaan. Hij richtte zowat tien jaar geleden het bedrijfje Inia op in Herentals, dat vanwege de fileproblemen meteen ook dienstdoet als flexwerkplek voor medewerkers.

Leysen richtte in 1984 het softwarebedrijf Xylos op, dat een tiental jaar geleden met Inia een aparte poot kreeg in de zogenaamde eengemaakte communicatie van intelligente communicatie en telefoondiensten. Inia werd ondergebracht naast de E313 in Herentals, in het opvallende Frame 21-gebouw.

Sinds de lente bestaat Inia niet langer als merknaam, maar werd het bedrijf volledig geïntegreerd in Xylos. Maar de Kempense vestiging en het aanwezige personeel blijven onverminderd in werking.

"De keuze voor Herentals was toen op zich niet ingegeven door de fileproblematiek, het was gewoon een van de vestigingsopties", zegt Christian Leysen. "Maar eens we daar neergestreken zijn, hebben we wel gezien dat het een goede zet was.

Daarom hebben we ook beslist om de plek niet te verlaten. De spreiding van onze mensen over het land is zeker in de IT-wereld vandaag de dag veel gemakkelijker. Zij zijn veel mobieler werken en zijn dus niet langer afhankelijk van de plek waar ze zitten. Met Herentals hebben ze ook een goede uitvalsbasis."

In die optiek fungeert de Herentalse site ook als een flexi-werkplek voor medewerkers die door de files niet (tijdig) in Antwerpen of Brussel geraken. "Tja, de E313 is een probleem en zal dat ook wel nog een hele tijd blijven", zegt Leysen nuchter.

Toen hij bij de federale verkiezingen afgelopen mei lijsttrekker voor Open Vld was op de Antwerpse Kamerlijst, probeerde hij de omgekeerde verplaatsing van Antwerpen naar Herentals met het openbaar vervoer uit. Het werd een onderneming waarbij hij achtereenvolgens de trein, de bus en de benenwagen heeft genomen.

"Dat heeft me één uur en tien minuten gekost. Maar als ik van Marianne (Verhaert, partijgenote en burgemeester van Grobbendonk, red.) hoor dat zij er soms één uur en veertig minuten over doet om met de auto van Grobbendonk naar haar werk bij Aquafin in Aartselaar te geraken, valt mijn avontuur nog mee. Het geeft aan dat er ook meer werk gemaakt moet worden van de uitbouw van het openbaar vervoer als het een ernstig alternatief wil zijn voor de files."

Leysen voelt ook mee met de Kempense situatie. "Eigenlijk heb ik zelf ook Kempense wortels, want mijn grootouders zijn van Pulle terwijl onze familie Leysen oorspronkelijk uit Lichtaart komt."

Bron GVA - 11/09/19 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.