De lange, hete en droge zomer zal zich dit najaar ook in de winkelrekken laten voelen: de oogst van onder meer aardappelen en champignons valt zwaar tegen, de verkoopprijzen zullen dan ook stijgen.

15% duurder

Volgens aardappeltelers zal de opbrengst 40 tot 50% lager liggen dit jaar als gevolg van de hitte en de droogte. Aardappelplanten geraakten verschroeid en de knolgroei verliep niet optimaal: daardoor zijn de aardappelen kleiner dan normaal, wat onder andere tot kortere frietjes kan leiden.

De prijzen zullen ook stijgen: Delhaize verwacht dat aardappelen 15% duurder zullen worden voor de consument, bij Colruyt denkt men dat de prijsstijging zal variëren naargelang het type aardappel. De meeste boeren zullen daar overigens niet mee van profiteren, omdat ze een contract hebben met een vaste afnameprijs.

Ook in de sector van de champignons slaat men alarm. De paddenstoelen worden gekweekt op compost, maar door de hittegolf is de kwaliteit van compost in heel Europa van slechte kwaliteit. Dat leidt tot 20% minder opbrengst. De prijzen komen onder druk, maar ze stijgen voorlopig niet. (retaildetail)