De horecasector beleefde vandaag, na 3 maanden opgelegde sluiting, haar heropening.  'Eindelijk genieten van een frisse trappist of een pannekoekske, en vooral opnieuw tussen de mensen komen', klinkt het bij de passanten in het centrum van Herentals.
 
Zaakvoerder Gert van Koffiehuis Cappuccino in het Hofkwartier : 'Het is een moeilijke periode geweest voor iedereen, maar we komen er wel door.

Het is niet eenvoudig met een beperkte capaciteit om winst te kunnen maken. Als we terras erbij kunnen hebben met goed weer, zou dat al iets goed maken.  

Wat het wordt met de vrijdagmarkt die nu niet meer in het Hofkwartier staat, en die onze zaak altijd doet vollopen, is ook nog af te wachten. Om hier extra terrasruimte te krijgen op straat is ook niet mogelijk vrees ik, want dan moeten ze de straat afsluiten hier.'

'Werken met een mondmasker op, is zeer lastig'

'Het is niet simpel om telkens tafels en stoelen te ontsmetten na elke klant', onderstreept mede-zaakvoerder Melissa van Koffiehuis Cappuccino.

'Werken met een mondmasker op, is zeer lastig.  We moeten ook altijd eraan denken om klanten hun contactgegevens op te schrijven tussen alle drukke bezigheden, dat is ook best ingewikkeld. Maar ja.'

'Toch al wat ontbijters en lunchers'

Bij medewerker Wim van Tasse Tout in de Zandstraat klinken eveneens enkele zorgen : 'Het blijft zeer lastig om te werken met een mondmasker op, dat is zeer warm.  En het is nu nog niet echt warm buiten.  Ik kijk eigenlijk niet uit naar warmer weer.

Vandaag hadden we wel al wat ontbijters en lunchers,  maar niet echt druk.  Veel mensen komen nog niet vrees ik.  Wel positief is dat we niet te veel tafels verliezen door onze schikking door de opgelegde 1.5m regel.  Dat is al goed!'

'Genieten van onze trappist bij Den Druyts, straks een wafel in de Cappuccino'
 
'Straf dat het allemaal is kunnen gebeuren, dat virus heeft verdorie heel de wereld plat gelegd', zegt Frans Van Lierde uit Wiekevorst. 'Het meeste miste ik nog 't café en de gezelligheid. Alleen met 2 thuis, is goed voor één week, maar daarna is 't lastig geworden, amai.

Dat die drie maanden maar snel vergeten zijn.  Een Westmalle thuis drinken, smaakt anders dan hier op café.  Ik hoop dat iedereen zich strikt aan de regels houdt, dan zijn we er rapper vanaf en kunnen we gezellig terug aan den toog hangen. 

We sluiten straks af met een Brusselse wafel in de Cappuccino, deze keer met heel véél slagroom.'  Frans kijkt tenslotte diep in de ogen van z'n vrouwke Leentje...  Horeca en liefde gaan goed samen.
 
Foto's & red. Mark Jaspers/ Nnieuws.