Horeca Vlaanderen is tevreden met de verlenging en uitbreiding van de Vlaamse premies in het kader van de coronacrisis. De regering besliste gisteren om een nieuwe maatregel te nemen voor de extra zwaar getroffen bedrijven.

"Er worden extra noodzakelijke stabiliteit én een extra baxter gegeven voor diegenen die amper tot geen inkomsten hadden afgelopen jaar, zoals vele hotels en cateraars", zegt CEO Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen.

De sectororganisatie haalt aan dat de reeds bestaande premie Vlaams Beschermingsmechanisme tot eind februari 2021 wordt verlengd, en vanaf volgend jaar per maand aangevraagd zal kunnen worden.

Ook komt er een nieuwe premie: de globalisatiepremie, die de meest getroffen ondernemers helpt.

Ondernemingen die in de laatste drie kwartalen van 2020 70 procent verlies hebben geleden, kunnen 10 procent van hun omzet van vorig jaar krijgen, met een plafond tot 1 miljoen euro, afhankelijk van het aantal werknemers.

Hebben ze 90 procent omzetverlies, wordt dat opgetrokken tot 2 miljoen euro. Daar worden wel de al uitgekeerde premies van afgetrokken. (VRTNWS)