De industriële productie van zwavelbeton dwarsliggers startte woensdag op bij de Henegouwse site van betonbedrijf De Bonte.

De expertise hiervoor werd ontwikkeld in Vlaanderen. Meer bepaald in het Onderzoeks- en Ontwikkelingscentrum van De Bonte in Laakdal.

Zwavelbeton stoot 40% minder CO2 uit dan traditionele dwarsliggers van cementbeton.

Infrabel bestelde 200.000 eenheden en is meteen ook de eerste Europese spoorinfrastructuurbeheerder die zijn dwarsliggers ecologischer maakt. Naast de voordelen voor het milieu is de productie van zwavelhoudende betonmaterialen ook gunstig voor de werkgelegenheid: op korte termijn zouden 30 werknemers in dienst moeten worden genomen en in de komende jaren ongeveer 100.

Zwavelbeton: Vlaamse expertise gaat internationaal

De fabriek voor de productie van groene dwarsliggers ligt op het terrein van de voormalige betonfabriek BCMA in Baudour (Henegouwen). Het familiebedrijf De Bonte, een van de dwarsliggerleveranciers van Infrabel, kocht de site van 100.000 m2 in 2017.

Een investering van 14 miljoen voor de herinrichting van de gebouwen en de installatie van twee productielijnen voor zwavelbetonproducten: dwarsliggers en rioolbuizen. Daarnaast is er ook een productielijn specifiek voor dwarsliggers die gebruikt worden bij wissels.

Dit unieke Belgische verhaal wordt zowel in Vlaanderen als in Wallonië geschreven. De groene dwarsliggers mogen dan wel op industriële schaal gemaakt worden in Baudour, bij Saint-Ghislain, ze werden wel volledig ontwikkeld in hartje Kempen.

Meer bepaald in het Onderzoeks- en Ontwikkelingscentrum van De Bonte in Laakdal.

Ook de volledige productielijn, die vandaag officieel opstartte, werd daar uitgetekend. Het gaat hier trouwens om een wereldprimeur!

Nergens ter wereld bestaat er al een productielijn voor zwavelbeton dwarsliggers en dat wekt natuurlijk internationale interesse.

Sinds De Bonte in 2020 de aanbesteding van Infrabel won (zie verder), stroomt het orderboek vol en biedt het goede economische perspectieven. Momenteel werken er 15 mensen op de site van Baudour.

In de komende maanden moet het aantal werknemers worden verhoogd tot 45. De gezochte profielen zijn teamleiders, operators, heftruckchauffeurs, technici, ingenieurs, administratief en logistiek personeel.

De onderneming heeft de ambitie om zwavelbeton en de toepassingen daarvan over de hele wereld op de markt te brengen. De site van Baudour zal een internationale etalage worden en de referentieplaats om klanten en potentiële partners te overtuigen van de voordelen van het product.

De uitbreiding van de productiecapaciteit moet De Bonte in staat stellen om in de komende jaren meer dan honderd werknemers in dienst te hebben in haar vestiging in Henegouwen.'