Infrabel maakt samen met gemeente Lille een evaluatie van de fietsoverweg aan Heerle Poederlee.

Op vraag van spoorwegmaatschappij Infrabel is de spooroverweg, vlak bij de grens met Hulzen Herentals, sinds midden vorig jaar niet meer toegankelijk voor wagens, tractors of vrachtwagens.

Gemeente Lille plaatste een proefopstelling waardoor de overweg alleen nog gebruikt kan worden door voetgangers en fietsers. Infrabel wil zo veel mogelijk overwegen vervangen door een fietspad, brug, tunnel of parallelweg.

Online enquête

Infrabel roept de buurtbewoners en gebruikers van de overweg op om online een enquête in te vullen.

'Het onderzoek maakt deel uit van een evaluatieproces van deze proefopstelling. Niet iedereen is voorstander van de ingreep, klinkt het bij Infrabel. 

'De omvorming van deze overweg kadert in ons beleid waarbij het sterk inzet op het verhogen van de veiligheid van het spoornet.

Het Belgische spoornet is een van de drukst bezette netten in Europa en telt vandaag 1.700 overwegen. Waar het kan willen we zoveel mogelijk overwegen vervangen door een brug, tunnel, parallelweg of fietspad.

Het zoeken naar deze alternatieve mobiliteitsoplossingen gebeurt steeds in nauw overleg met de lokale overheden.'

Vul het onderzoek in op infrabel.be/nl/lille-heerle

Buurtbewoners van Heerle lanceerden in de zomer van 2020 een petitie tegen de afsluiting omdat ze verder moeten omrijden dan voordien. De proefopstelling aan Heerle geldt in principe voor een periode van 1 jaar.'  Foto Nnieuws archief.