U bent hier

Infrabel wil bomen kappen langs spoorwegtraject in Nijlen, bewoners ongerust

Nijlen regio
02.06.2015 - 15.31u
Door: Peter Caers

Eind mei heeft er een overleg plaatsgevonden tussen Infrabel en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) rond het kappen van bomen die langs de spoorweg staan. Infrabel had vorig jaar aan enkele honderden Nijlenaars die een tuin of een bos hebben dat langs de spoorweg ligt, een brief geschreven met de vraag om bomen te kappen.

Die brief zorgde voor heel wat ongerustheid bij de inwoners, die ook zelf voor de nodige kapvergunningen zouden moeten zorgen. Het overleg heeft nog niet alle problemen kunnen oplossen, maar er werden wel enkele afspraken gemaakt.

De eigenaars van een bos krijgen een nieuwe brief waarbij meteen ook een kapmachtiging is toegevoegd. In die nieuwe communicatie staat ook meer informatie over het feit dat het niet gaat om ontbossing maar dat er een struiklaag overblijft die opnieuw kan groeien.

Tot slot krijgen deze mensen een handleiding over hoe ze de komende jaren de strook langs de spoorweg kunnen beheren. Dit zal voor een pak eigenaars heel wat kopzorgen wegnemen.

Voor de eigenaars die geen bos hebben, maar gewoon een tuin die uitgeeft op de spoorweg, kan de klok helaas niet teruggedraaid worden. De brief werd verstuurd en een aantal mensen hebben reeds actie ondernomen.

Infrabel was zich duidelijk onvoldoende bewust van de ongerustheid die hun brief bij de mensen zou veroorzaken en de administratieve last die dit met zich meebracht voor de gemeentebesturen en ANB. Daarom zal er samengewerkt worden met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) om Infrabel bij te staan in hun communicatie. Zo zal er voor gezorgd worden dat bij toekomstige communicatie belangrijke partijen zoals gemeentebesturen, ANB, Onroerend Erfgoed, enz.. meteen betrokken worden.

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto