U bent hier

Innovatieve projecten om lokale economie te versterken na coronacrisis

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen
11.05.2020 - 11.22u
Door: Lex Verellen

De coronacrisis treft de lokale economie zwaar. Veel ondernemers zijn meer dan ooit aangewezen op digitale alternatieven. Het versterken van de lokale economie is meer dan ooit noodzakelijk.

Om steden en gemeenten te ondersteunen in deze uitdaging voorziet Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits in 4 miljoen euro voor innovatieve projecten. De projecten kunnen ingediend worden tot uiterlijk 14 augustus 2020.

Vlaanderen en zijn ondernemers worden vandaag geconfronteerd met een ongeziene crisis. In de eerste plaats een gezondheidscrisis, maar ook de economie krijgt het hard te verduren. Veel ondernemers en bedrijven springen op de digitale trein. Telewerk en digitaal vergaderen is de norm.

Steeds meer ondernemers starten ook met het digitaal aanbieden van diensten en producten. Als Vlaanderen zijn economische positie en concurrentiekracht wil behouden de komende jaren is het belangrijk dat we die digitalisering ook verankeren in onze samenleving.

Daarnaast kunnen technologie en digitale innovatie ook belangrijke hefbomen zijn om de lokale economie te versterken.

Daarom lanceert Vlaams minister van Economie Hilde Crevits nu een projectoproep voor lokale besturen om via innovatieve digitale projecten de lokale economie te ondersteunen.

Steden en gemeenten kunnen projecten indienen om bijvoorbeeld een platform te realiseren waarop alle lokale handelaars hun producten kunnen aanbieden, of een digitaal loket waarop de gemeente al haar dienstverlening aanbiedt aan lokale ondernemers, een digitale ruimte waar lokale ondernemers ideeën voor nieuwe dienstverlening of producten kunnen delen, ...

De projecten kunnen zich op tal van domeinen situeren: de detailhandel, toerisme en horeca als stimulator van economische groei, online verkoop, administratieve vereenvoudiging en e-government.

De oproep past in het 'Smart City' programma van EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) dat steden en gemeenten moet stimuleren om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken met technologie en digitale innovatie.

Daarbij is ook de samenwerking met andere overheden, kennisinstellingen, bedrijven en de burger essentieel.

De voorbije jaren zijn heel wat lokale besturen aan de slag gegaan om een slimme oplossing te vinden voor bijvoorbeeld hun mobiliteitsproblemen, luchtkwaliteit, ouderenzorg, wateroverlast ...

De projectoproep is goed voor een totaal van 4 miljoen euro. Vanuit de Europese EFRO-middelen voor de periode 2014-2020 wordt 2 miljoen euro vrijgemaakt. Minister Crevits legt daar nog eens 2 miljoen euro Vlaamse middelen bij vanuit het Hermesfonds.

Het is de bedoeling dat de gemeenten ook zelf minstens 20% van het project met eigen middelen financieren. De projecten moeten ingediend worden op uiterlijk 14 augustus 2020, maar moeten aangemeld worden vóór 30 juni 2020.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: "De coronacrisis treft de lokale economie in onze steden en gemeenten zwaar. Veel ondernemers grijpen nu naar het digitale om toch te kunnen blijven werken.

Dat gaat van telewerk en vergaderen via videocalls over het online aanbieden van producten en diensten.

Met deze projectoproep ter waarde van 4 miljoen euro willen we hen stimuleren om het lokaal economisch weefsel en handelskernbeleid na de crisis te versterken. Technologie en digitale innovatie kunnen daarbij zeer krachtige hefbomen zijn om een echte smart city te worden."

imageMeer nieuws

Circus Pipo naast VC Herentals

Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.06.2022 - 02.37u reading time1min

Circus Pipo slaat z'n tenten op aan het multifunctioneel terrein, Herenthoutseweg naast VC Herentals.  Je kan er van 1 tot en met 10 juli voorstellingen beleven.

Tickets aan de kassa of online https://circuspipobelgium.be/praktische-info/

'Circus Pipo staat sinds jaar en dag garant voor dé familie-uitstap bij uitstek.
Dit eigentijdse circus brengt een heerlijke mix van puur traditioneel circus en unieke, wervelende sensaties voor jong en oud.'

Vanaf donderdag onderhoudswerken op ring Lier (R16)

Kempen regio | Lier regio | Nationaal | Vlaanderen 27.06.2022 - 15.14u

Fietser uit Turnhout spuwt 11 keer naar politie: 12 maanden cel

 Fietser uit Turnhout spuwt 11 keer naar politie: 12 maanden cel
Kempen regio | Turnhout regio 27.06.2022 - 14.40u

Kandidaat voor een sociale woning? Dan moet je straks je bankrekeningen laten zien

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 27.06.2022 - 07.21u

Bruce Springsteen and The E Street Band op TW/Classic 2023

Bruce Springsteen and The E Street Band op TW/Classic 2023
Internationaal | Nationaal 26.06.2022 - 23.00u

Lions Club Mol-Geel: €50.000 voor goede doelen

Lions Club Mol-Geel: €50.000 voor goede doelen
Geel | Internationaal | Kempen regio | Mol 26.06.2022 - 17.18u

JustConsult: eerste gerechtelijke strafdossiers online raadpleegbaar

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 26.06.2022 - 12.19u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto