De bouw, autotechniek, defensie en IT: het zijn sectoren waarin nog steeds de meeste jobs worden ingevuld door mannen.

Volgens Datanews en Eurostat identificeert slechts 17,9 procent van de Europese IT-experts zich als vrouw. In België ligt dat percentage helaas nog lager. Netropolix bewijst vandaag, 8 maart – op Internationale Vrouwendag - dat het anders kan.

Typische mannenjobs

'Sommige sectoren worden als typisch mannelijk beschouwd. Soms gaat dit zelfs zo ver dat er speciale awards én groeperingen worden voorzien voor vrouwen in die sectoren.

Denk maar aan de Women in IT Awards of de Women in Tech organisatie. Voor veel vrouwen blijft het geslacht dan ook nog steeds een drempel om de stap richting hun droomjob te zetten. Een spijtige zaak.

Vrouwelijke impact bij Netropolix

Bij Netropolix kunnen ze de instroom van vrouwen enkel toejuichen. Zo groeide het IT-bedrijf niet alleen absoluut goed de laatste jaren, maar ook de sociale balans tussen mannen en vrouwen kwam meer in evenwicht.

Waar de balans in 2019 nog stond op 81,52% mannen tegen 18,48% vrouwen (VTE), staat deze in 2022 op respectievelijk 70,01% en 29,99%. Met andere woorden betekent dit dat het voltijds equivalent van vrouwen bij Netropolix op slechts drie jaar bijna verdubbeld is.*

Transitie richting cloud

De positieve evolutie van de cijfers is voornamelijk te wijten aan de het feit dat de IT-sector niet meer traditioneel opereert. Dankzij de shift van het installeren van servers naar het programmeren van cloudservices, druppelt de vooruitgang die Netropolix in de softwareafdeling al langer kende, nu ook de infrastructuurtak binnen.

Naast deze verschuiving is er nog een verklaring. Zo begrijpt Netropolix dat elk aspect van een bedrijf IT-ondersteuning nodig heeft. Vanuit dat perspectief bedacht Netropolix het concept 'Business in Versnelling', waardoor de diensten van het IT-bedrijf zich hoe langer hoe meer verweven in businessprocessen en daarbij is elke frisse blik meer dan welkom.

Op zoek naar extra (vrouwelijk) talent

En dat opent deuren: zo staan er heel wat vacatures open, waarbij IT gecombineerd wordt met zakelijk inzicht: iets wat vrouwen minstens evenveel hebben als mannen.

Netropolix is dus in alle afdelingen op zoek naar (vrouwelijk) talent en hoopt met deze positieve evolutie een voorbeeld te zijn en vrouwen aan te moedigen de stap richting de IT-sector te zetten. Ontdek alle vacatures via https://www.netropolix.be/werken-bij-netropolix/