Gisteren bevestigde minister Lydia Peeters (OpenVLD) in de commissie dat de reservatieplicht voor personen met een handicap bij De Lijn vanaf 1 januari afgeschaft wordt.

'Ze geeft hiermee (eindelijk) gevolg aan m'n voorstel dat eerder dit jaar van Ben Weyts (N-VA) nog nul op het rekest kreeg.

Concreet wilden we toen al de reservatieplicht opheffen voor alle busritten waar de opstap- en de afstaphalte toegankelijk zijn voor personen met een handicap." aldus Jan Bertels.

'Dat zijn er 12.000 in Vlaanderen, of dus een pak meer dan de 2.000 haltes van de Meer Mobiele Lijnen (40tal lijnen alwaar nu al geen reservatieplicht geldt). Want als alle bussen toegankelijk zijn, de haltes toegankelijk zijn, en je de status van een bushalte via de routeplanner kan opzoeken, waarom zou je dan nog moeten reserveren?

Ook personen met een handicap verdienen en hebben recht op mobiliteit.

Vanaf 1 januari kunnen personen met een handicap spontaan reizen op 10.000 extra bushaltes, waarvan 2.500 in de provincie Antwerpen.

"Een belangrijke stap naar maatschappelijke inclusie, in afwachting van het moment waarop alle 36.000 bushaltes toegankelijk zijn. Ten minste, als er dan nog bussen van De Lijn rondrijden in de Kempen", besluit Bertels met een (zeer bezorgde) verwijzing naar de besparingsplannen die deze Vlaamse regering zonder visie oplegt aan de Lijn. (pb)