Het zuiden van Japan is alweer getroffen door een zware aardbeving. In totaal zijn nu al 29 doden geteld. De schade in de streek rond Kumamoto is aanzienlijk, duizenden mensen hebben hun huis moeten verlaten. Ruim 20.000 militairen zijn ingezet om hulp te bieden.

Zaterdagochtend om 1.25 uur plaatselijke tijd beefde de aarde er met een kracht van 7.3. Dat is nog een stuk krachtiger dan de beving een dag eerder, die ook al slachtoffers maakte.

Wetenschappers gaan er nu van uit dat de tweede grote beving de hoofdschok was. Intussen zijn ook al niet minder dan 100 naschokken geteld.

De twee bevingen samen hebben het leven gekost aan al zeker 29 mensen, 1.500 mensen raakten gewond. Het exacte aantal blijft nog onduidelijk, want de reddingswerkzaamheden zijn nog volop aan de gang. Tientallen mensen zitten nog vast onder het puin. "De dodentol is met het uur aan het stijgen", zeggen de lokale autoriteiten.

De schade in de streek is aanzienlijk. 200.000 huizen zitten zonder elektriciteit. Snelwegen zijn moeilijk bereikbaar en verschillende huizen zijn ingestort. Een dorp werd ook deels vernield door een aardverschuiving (zie foto onderaan). De kerncentrales in de regio zijn niet beschadigd geraakt, melden de autoriteiten.

De waarschuwing voor een tsunami op een deel van de westkust van het eiland Kyushu is opgeheven, maar de overheid vraagt de bewoners wel om waakzaam te blijven. Bovendien is de Aso lichtjes tot uitbarsting gekomen, de grootste actieve vulkaan van Japan. Al is het verband met de aardschokken nog niet gelegd.

De regering in Tokio heeft tienduizenden militairen naar de getroffen regio gestuurd. De reddingswerkzaamheden kunnen wel gehinderd worden door voorspelde hevige regens, die ook nog eens nieuwe aardverschuivingen kunnen veroorzaken. (vrt-nhk)