U bent hier

Kempen krijgt in maart groenere Lijnbussen

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen
02.02.2017 - 17.38u
Door: Herman Gezelle

De randgemeenten van Antwerpen, die werden getroffen door de lage-emissiezone, en ook de Kempen krijgen vanaf maart nieuwe bussen van De Lijn. Dat zei minister van Mobiliteit Ben Weyts donderdag in het Vlaams parlement na vragen van Jan Bertels (sp.a), Marino Keulen (Open Vld) en Dirk de Kort (CD&V).

Als gevolg van de lage-emissiezone heeft De Lijn een vloot vervuilende bussen verplaatst van het centrum van Antwerpen naar de stelplaats van Mechelen en enkele gemeenten in de Kempen. Die beslissing viel erg slecht bij de getroffen gemeentebesturen. Onder meer in Geel, Herentals, Mol en Westerlo werd al protest georganiseerd.

"De Lijn heeft 571 bussen in de provincie Antwerpen, waarvan er 25, met euronorm 2, van stelplaats werden gewisseld", zei Weyts donderdag. "Vanaf maart worden er vijftig van de modernste bussen geleverd in Antwerpen en die worden in de eerste plaats ingezet op stelplaatsen die nu de oude bussen hebben gekregen.

De getroffen gemeenten zijn dus de grote winnaars van de hele zaak, want zij krijgen de nieuwste, groenste bussen."

De Lijn werkt ook met onderaannemers, de zogenaamde pachters, die in principe zelf mogen kiezen hoe ze hun voertuigen inzetten. Volgens Weyts hebben zij 6 bussen moeten verschuiven. "De pachters hebben over het algemeen een modernere vloot dan De Lijn zelf, met kortere afschrijvingstermijnen", aldus de minister. (belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto