U bent hier

Kristin Van Eetvelt culinair theesommelier : 'Gezonde thee-addict, dagelijks experimenteren en genieten'

Kempen regio | Lier regio | Vlaanderen
24.10.2019 - 14.06u
Door: Herman Gezelle

De Chinese theecultuur is meer dan 4.000 jaar oud en daarmee de oudste in de wereld. Japan heeft in de loop van de tijd de theecultuur van China overgenomen en verfijnd.

In Koningshooikt aan de Beekstraat ontmoet ik culinair theesommelier Kristin Van Eetvelt in haar groene zen-oase, een idyllisch domein van complete rust én ontdekkingen... Chinese thee op z'n allerbest.

'Gepassioneerd door thee'

'Al vanaf m'n jeugd ben ik gepassioneerd door thee', vertelt Kristin Van Eetvelt. 'Van ontbijt tot het avondgebeuren dronken we thuis zwarte losse thee. Thee gaf je een goed gevoel van rust en zuiverheid.

Dat gouden gevoel is tot vandaag constant zo gebleven. In m'n boeken schrijf ik m'n ervaringen neer rond thee bij gerechten.

Je vindt niet al te veel literatuur over gerechten die vlot marcheren met thee, als vervanger van wijn of bier. Thee versterkt de smaken op het bord. De oudste drank van de planeet is daarom de perfecte vervanger voor wijn bij een maaltijd.'

JiTing : '3 maal per 2 jaar naar de Zuid-Chinese theeplantages op zoek naar het pure'

'Drie maal per 2 jaar trek ik met m'n schoonzus Leen Popleu naar de betere meest natuurlijke Chinese theeplantages, op ontdekking voor het allerbeste, het pure.

De factoren die bij m'n theeselectie belangrijk zijn : biologische plantage op grote hoogte, er hangt haast continue mist, vogels, riviertjes, insecten en er staat veel onkruid. Bij het proeven is de reuk (neus) en de afdronk ontzettend belangrijk.

Als er gerecht bij de smaak hoort, een connectie maakt, dan kies ik die bepaalde thee.

Uiteraard spelen ook de manier waarop je je thee zet, en de bewaring een belangrijke rol. Serveer je thee in een glas op voet, zodat je de kleur meteen kunt ontleden, de geur meer tot z'n recht komt, de culinaire beleving groter.

Ik kreeg in mijn korte opleiding Chinees ook m'n naam JiTing mee (fair & graceful, eerlijk en sierlijk). Deze naam werd ook mijn merknaam.  Het reflecteert naar wat ik op zoek ben in thee: eerlijkheid en verfijning.'

'The Art of Teapairing'

Van Eetvelt introduceert in haar boek een totaal nieuwe manier van thee drinken bij je maaltijd. Hiervoor ontwikkelde ze een waaier 'The Art of Teapairing' waarbij ze rekening houdt met de bewerkingen van het theeblad, de geuren die ontstaan en de smaaksensaties van warme en koude prikkels. Innovatief.

'Met Thee aan Tafel' door Kristin Van Eetvelt is een absolute aanrader voor de theeliefhebber en iedere amateur die zich culinair wil verdiepen in de oudste drank van de planeet.

Van Eetvelt wijst erop in haar boeiend werk ook dat een juiste keuze in je thee-aankoop ontzettend belangrijk is : zuiver, biologisch zonder synthetische of kleurstoffen, uit volle natuur en puur.

'Met Thee aan Tafel' is een verrassende ontdekkingstocht in de magische wereld van het oude en moderne China. Een origineel lekker cado voor onder de kerstboom. Een culinaire belevenis. Uitgegeven bij Sterk & De Vreese (€21,95).

Kristin Van Eetvelt is Culinair theesommelier®. Ze geeft opleiding en theeadvies aan Horeca en organiseert Culinaire Thee Belevingen voor ieder die het wil. Bestellen en info op www.kristinvaneetvelt.be.  Ook verkrijgbaar bij o.a. Boekhandel Bert Van Sande Fraikinstraat Herentals.

Ook haar kijkboek "Thee bij gerechten. Een culinaire belevenis." is een succes in theeland.

Boekenbeurs Antwerpen

Ontmoet haar op de Boekenbeurs Antwerpen op donderdag 7 november met signeersessies, hapjes en verrassende Chinese thee-tastings van 19:30 - 20:30u - standhouder Veen Bosch & Keuning Uitgevers België.

Een aanrader voor iedere tea lover. 'Tea for Two. Two for Tea.'

Guy Verellen / Nnieuws ©.

imageMeer nieuws

'Topzomer in het vooruitzicht in Herentals'

'Topzomer in het vooruitzicht in Herentals'
Herentals 09.07.2020 - 17.48u

Sint-Amandskerk heeft nieuwe wijzers

Sint-Amandskerk heeft nieuwe wijzers
Geel 09.07.2020 - 17.13u

Professor Pierre Van Damme over mondmaskers: "Niet langer wachten met verplichting"

Professor Pierre Van Damme over mondmaskers: "Niet langer wachten met verplichting"
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 09.07.2020 - 13.42u

Organisator Vakantiesalon failliet: "Beurzen hebben dringend nood aan perspectief"

Provincie Antwerpen | Vlaanderen 09.07.2020 - 12.39u

CGG opent nieuwe locatie aan Lierseweg in Herentals

CGG opent nieuwe locatie aan Lierseweg in Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland 09.07.2020 - 11.45u

Vier dagen onderhoudswerken in de Pijlstraat (R18) in Retie

Vier dagen onderhoudswerken in de Pijlstraat (R18) in Retie
Kempen regio | Neteland 09.07.2020 - 11.21u

Wilms investeert meer dan 8 miljoen euro ondanks corona

Wilms investeert meer dan 8 miljoen euro ondanks corona
Kempen regio | Laakdal regio 09.07.2020 - 10.32u

One Shoe voelt zich compleet bij Intracto Group

 One Shoe voelt zich compleet bij Intracto Group
Herentals | Internationaal | Kempen regio 09.07.2020 - 09.28u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 09.07.2020 - 07.21u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto