In september vorig jaar keurde het schepencollege de shortlist van kunstenaars goed: Stief Desmet, Anno Dijkstra en Wilfried Pas. Aan deze kunstenaars zou worden gevraagd een artistiek voorontwerp te maken. Wilfried Pas heeft op 1 februari laten weten dat hij om persoonlijke redenen afhaakt.

Fan van Rik

De burgemeester en schepen Ryken hebben aangegeven dat het wenselijk is om te kunnen kiezen tussen drie kunstenaars. Aan de cel 'Kunst op maat' van de Vlaamse bouwmeester werd gevraagd om een alternatief voor te stellen. Argu De Vlaamse bouwmeester, vertegenwoordigd door Frank Maes en Katrien Laenen, stelt Philip Aguirre y Otegui voor.

Deze kunstenaar is 'progressiever' in zijn beeldende taal dan Wilfried Pas. Uit telefonische contacten blijkt een oprecht enthousiasme voor het project en een warm hart voor de persoon van Rik Van Looy.

Onthulling in juli 2017

De onthulling eind juli 2017 tijdens Herentals Fietst komt niet in gedrang. De jurering zou doorgaan in de week van 23 mei 2016.

Foto : kunstenaar Philip Aguirre y Otegui werd toegevoegd aan de lijst van kunstenaars om het standbeeld van Rik Van Looy te realiseren.