Kunstenaar Philip Aguirre uit Borgerhout gaat het standbeeld voor wielerlegende Rik Van Looy, de onvolprezen Keizer van Herentals, realiseren.

Philip Aguirre (55) : 'Het standbeeld wordt 3 meter hoog, gegoten in een kunststof vermengd met gietijzerpoeder. Dat is dus zeer sterk materiaal dat de tand des tijds perfect zal doorstaan.

Rik zal vrij natuurgetrouw uitgebeeld worden, dus duidelijk herkenbaar.  Hij zal geen kostuum dragen maar een dagelijkse kleding zoals hij zich het beste voelt,
dat hebben we reeds besproken.

Er komen een enkele kleine fietsen rondom het monument die de Vlaamse Wielerschool vertegenwoordigen, de wielerjeugd is onze toekomst. 

Rik Van Looy is zeer tevreden over het ontwerp.  Ik heb een warm contact met Rik, die bij de realisatie van het monument heel nauw zal betrokken worden,' besluit een fiere Philip Aguirre.

Onthulling midden 2017

De onthulling van het standbeeld gebeurt in de aanloop van Herentals Fietst van 2017 en krijgt een eigen ceremonie. Het beeld zal uiteindelijk geplaatst worden tussen 3 bomen op het pleintje voor de KBC op de Grote Markt.  De kostprijs van het kunstwerk bedraagt 37.500 euro.

De beslissing van de stad om samen te werken met Philip Aguirre, volgt hiermee het advies van de jury, die unaniem koos voor het voorstel van deze kunstenaar. De jury bestond uit vertegenwoordigers van het stadsbestuur, de sportraad, de cultuurraad, de kunstacademie, de stadsdiensten en twee externe kunstexperts.

In primeur zie je bij de foto's het ruwe voorontwerp van het monument.

Foto's archief NNieuws / Photo News/ BelgaImages / familie Rik Van Looy.