Vier op de tien Belgen vreest faillissement van kleine, lokale restaurants.
39 procent van de Belgen is bang dat kleine restaurants de crisis niet zullen overleven.

Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 Belgen naar de heropening van restaurants in ons land door Lightspeed. Positief voor de sector is dat vier op de tien Belgen (41%) de horeca wil helpen om er weer bovenop te komen door vaker uit eten te gaan.

Een kwart van de Belgen is bereid om 5 procent meer te betalen en een tiende van de Belgen wil zelfs tot tien procent meer betalen wanneer de restaurants terug open zijn. Een derde zal afhaalmaaltijden blijven bestellen.

In de ons omliggende landen zien de Europeanen de toekomst voor de horeca ook somber in. Zo verwacht 62 procent van de Duitsers dat kleine restaurants het niet gaan redden. Idem voor het Duitstalig Zwitserland (46%), Oostenrijk (47%) en Frankrijk (39%).

Opvallend is dat enkel de Nederlanders positiever zijn gestemd dan de Belgen: 44 procent van hen denkt dat de horeca zich weet aan te passen en de crisis overleeft.

"Door de crisis zijn veel restaurants op zoek gegaan naar nieuwe en creatieve inkomstenbronnen waarvan velen een succes bleken te zijn. Voorheen was het bestellen van een diner bij je favoriete restaurant voor thuis nog ondenkbaar, maar inmiddels is dit razend populair geworden.

Een derde (32%) laat weten genoten te hebben van de 'thuisrestaurantervaring' en zegt ook nadat de coronaregels versoepelen nog afhaal- en bezorgmaaltijden te zullen bestellen." Gaetan Buelinckx, Director of Sales van Lightspeed

Eén van de manieren om de veiligheid in restaurants te vergroten is dat de horeca bij aanvang hun gasten vraagt naar een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs.

Weinig Belgen zijn hier voorstander van: slechts 11 procent van de Belgen geeft aan dit noodzakelijk te vinden. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar bijna dubbel zoveel mensen (21%) willen dat de horeca deze eis stelt.

Restaurantbezoek wordt het meest gemist

Het einde van deze bizarre tijd is nog lang niet in het zicht. Vooruit blijven kijken is dan ook hetgeen wat de Belg voornamelijk op de been houdt. Bij ruim een derde van de Belgen (35%) staat uit eten gaan bovenaan het wensenlijstje zodra de lockdown voorbij is.

Voor veel Belgen betekent dineren in een restaurant meer dan enkel niet zelf te hoeven koken. Een ruime meerderheid (65%) mist tijdens de lockdown vooral het samenzijn met familie en vrienden tijdens een restaurantbezoek.

36 procent van de Belgen verkiest uit eten gaan met familie boven een date (6%) en de schoonouders zijn het minst geliefd als tafelgenoot. Een schamele twee procent zegt het liefst met hen te dineren in een restaurant.

"Afgelopen jaar heb ik ontzettend veel strijdlust en passie van de horeca-ondernemers gezien om alsnog hun gasten te voorzien van heerlijke maaltijden. Ik ben dan ook positief verrast dat onderzoek uitwijst dat 44 procent van de Belgen aangeeft te verwachten dat horeca-ondernemers op meerdere verkoopkanalen actief blijven.

Dit laat zien dat het afhalen en bezorgen van maaltijden niet meer weg te denken is. Natuurlijk hoop ik dat de restaurants snel weer mogen openen en dat we weer kunnen genieten van de gezelligheid en het heerlijke eten wat de horeca ons te bieden heeft.

Maar ik ben blij dat Lightspeed's oplossingen als Ecom pour Restaurant et Order Ahead de horeca in de huidige situatie een zo goed mogelijke uitkomst bieden." Gaetan Buelinckx, Director of Sales van Lightspeed