U bent hier

Liese Bergen : 'Stad doodt duiven'

Herentals
18.07.2019 - 14.44u
Door: Herman Gezelle

'Nadat schepen Yoleen Van Camp geld afnam van het Vogelopvangcentrum (VOC) en de zwerfkatten stiefmoederlijk behandelde, heeft ze het nu op de stadsduiven gemunt. "Het begint er meer en meer op te lijken dat Herentals een schepen tegen dierenwelzijn heeft," zegt Liese Bergen, raadslid voor sp.a.

'Het schepencollege maakt dit jaar maar liefst €13.575 vrij voor het vangen en doden van deze vogels. De motivatie van het college, samengevat: duiven drukken, krijgen kleintjes en kunnen ziek zijn. Ze zijn dus ongedierte.

Onze Herentalse schepen gaat hiermee in tegen het standpunt van haar eigen partij en minister Ben Weyts.

Sp.a begrijpt dat duiven problemen kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat de populatie onder controle gehouden wordt. Maar de manier waarop het schepencollege van Herentals dit aanpakt, katapulteert ons terug naar de vorige eeuw.'

'Wrede methode'

Liese Bergen: "Het schepencollege wil de duiven laten vangen in netten of kooien door een gespecialiseerde firma. Daarna worden ze waarschijnlijk vergast. Ze sterven een zeer pijnlijke dood. Dit is geen goede oplossing. Deze methode versnelt de voortplanting bij de duiven die achterblijven.

Meer nog, na enkele maanden wordt de vrijgekomen ruimte ingenomen door een volledig nieuwe duivenpopulatie. Deze beslissing brengt enkel een vicieuze cirkel op gang. Bovendien kost deze methode de stad veel geld. Het lijkt alsof het schepencollege zich liever laat pluimen dan het probleem echt aan te pakken."

'Er zijn alternatieven'

Nochtans zijn er betere, diervriendelijke en op termijn goedkopere alternatieven. Liese Bergen: "Waarom kiest het schepencollege niet voor een contraceptieve duiventil, in buurt van de Grote Markt of de kerk van Noorderwijk, waar de grootste populaties zich bevinden?

In zo'n duiventil worden de eieren die deze dieren leggen vervangen door gipsen exemplaren. Zo houd je de duivenpopulatie op een diervriendelijke manier onder controle.

Dit gebeurt bijvoorbeeld in Moeskroen, Rotterdam en Aken. De duiven kunnen ook gevoederd worden met contraceptieve zaden. Deze methode is zeer eenvoudig en efficiënt.

Steden als Tongeren, Diepenbeek, Leopoldsburg en zelfs Brussel bewijzen dat elke dag', besluit Liese Bergen. (pp)

imageMeer nieuws

Belgische primeur voor mailing Delhaize

Belgische primeur voor mailing Delhaize
Turnhout regio 23.08.2019 - 20.30u

Inbrekers leegstaande woning Laakdal gearresteerd

Inbrekers leegstaande woning Laakdal gearresteerd
Kempen regio | Laakdal regio 23.08.2019 - 15.44u

E313 weer vrij richting Hasselt na ongeval met vrachtwagens (2)

E313 weer vrij richting Hasselt na ongeval met vrachtwagens (2)
Geel | Herentals | Kempen regio | Lier regio 23.08.2019 - 13.18u

Aan de toog met CD&V @Boskantien

Aan de toog met CD&V @Boskantien
Herentals 23.08.2019 - 11.09u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 23.08.2019 - 11.02u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto