Vanaf dinsdag 19 april wordt de parking aan het station in Bouwel grondig vernieuwd.

De capaciteit in de fietsstalling wordt maar liefst verdubbeld. Ook voor de wagen worden er extra plaatsen aangelegd. Na de heraanleg zal de parking klaar zijn voor de toekomst: met combimobiliteit en klaar voor de modal shift.

Na de paasvakantie begint de aannemer met de afbraak van de huidige fietsenstalling en de uitbreiding van de autoparking aan het stationsplein in Bouwel. Vervolgens worden de vernieuwde in- en uitrit aangelegd.

In een latere fase worden de nieuwe fietsenstalling opgebouwd. Met de vernieuwing van de stationsparking maakt de gemeente en de NMBS het station klaar voor de toekomst.

"Het aantal fietsenparkings wordt verdubbeld. Nu zijn er dat 252 maar dat worden er 538. Maar liefst 398 erbij dus.

Maar belangrijker is dat er ook geïnvesteerd wordt in een afgesloten stalling en er worden ook 'bijzondere' plaatsen zoals deze voor bakfietsen voorzien", zegt burgemeester Marianne Verhaert (GiB). 

"We kregen veel vragen om een veiligere fietsenstalling te voorzien. Ikzelf ga soms ook met de elektrische fiets naar het station, en het voelt dan altijd wat onwennig om die dure fiets achter te moeten laten.

We zijn blij dat we de NMBS hebben kunnen overtuigen om een gesloten fietsenstalling aan te leggen. Zeker voor een station dat wat verder van het dorpscentrum ligt is het belangrijk om de modal shift te ondersteunen."

Ook voor de auto's worden er 55 extra plaatsen voorzien en wordt de parking voorbereid voor de toekomst. Zo worden er wachtbuizen voorzien voor toekomstige laadpalen en wordt er onderzocht of er carpoolplaatsen en een deelauto kan voorzien worden.

De vernieuwing van de parking komt niet enkel de treinreiziger ten goede.

"In de beheersovereenkomst tussen de gemeente en de NMBS hebben we laten opnemen dat bepaalde publieke evenementen, georganiseerd door onze lokale verenigingen, zouden kunnen doorgaan op de parking zonder dat daarvoor een vergoeding betaald moet worden.

In combinatie met de parking aan de sporthal is dit een belangrijk potentieel voor de organisatie van een evenement", vervolgt Verhaert.

"Tot slot nog meedelen dat de NMBS ook na de werken de parking gratis zal houden, wat voor ons als landelijke gemeente een belangrijke voorwaarde was."

Als alles vlot verloopt, zijn de werken aan de parking van het station bij de start van het nieuwe schooljaar in september afgerond.

Maar in de tussentijd kunnen bestuurders blijven gebruik maken van de stationsparking, ook is er de mogelijkheid om de parking van de sporthal te gebruiken.

Voor fietsers zullen de fietsenstalling voor het Engelshuis niet meer kunnen gebruiken. De fietsenstalling aan de overzijde van de Herenthoutse steenweg (langs spoor 2) blijft wel in gebruik.' Foto MV/NNieuws.