Chauffeurs en reizigers van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn hebben elkaar de voorbije drie maanden tijd meer dan 2000 complimenten gegeven. De bedoeling van de hoffelijkheidscampagne was om meer wederzijds respect te stimuleren tussen de reizigers en de chauffeurs.
En dat is gelukt: ruim een op de drie complimenten over de chauffeurs gaat over de goede service. Een ander derde gaat over klantvriendelijkheid.
Op 5 september pakte De Lijn uit met een hoffelijkheidscampagne, waarin positieve ervaringen met en complimenten aan chauffeurs en reizigers centraal stonden. De Vlaamse vervoersmaatschappij verzamelde tot eind november 2037 complimenten via de website www.delijn.be/dankje.
"We zijn heel blij met de respons. We gebruikten een aantal van de complimenten al in het straatbeeld: aan de haltes en in de bussen zelf. Daarbij hield De Lijn zo veel mogelijk rekening met de lijn en regio die vermeld stond bij het compliment. Op deze manier kwam er nog extra interactie tussen chauffeur en reiziger", zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.
Kusttram en lijn 640 in provincie Antwerpen krijgen de meeste complimenten
Op verschillende bus- en tramlijnen piekte het aantal complimenten. De Kusttram bijvoorbeeld kreeg de grootste respons en ontving tientallen inzendingen van reizigers die de service en de goedlachsheid van de chauffeurs waarderen. Naast de Kusttram gaven de reizigers ook lijn 640 (Loenhout-Wuustwezel-Brasschaat-Antwerpen) een pluim.
"Een van onze chauffeurs kan zo goed zingen dat hij daarover meerdere keren complimenten kreeg. Reizigers werden er goedgezind van. Er was ook een chauffeur die via de microfoon een eenzame reiziger entertainde. Een andere welgemeende dankjewel ging naar een chauffeur die een gevallen reiziger hielp en een ambulance belde.
Onze chauffeurs proberen er elke dag een aangename rit van te maken. Dat de appreciatie hiervoor hen nu ook rechtstreeks bereikt, maakt hen heel blij ", zegt Paul Van Hal, hoofd regioplanning ad interim Antwerpen-Noord.
Meer dan twee op de drie complimenten voor rijstijl of een goeiedag
De Lijn analyseerde de ingezonden complimenten aan de chauffeurs en stelde vast dat die gingen over het volgende:
34 procent: service (files trotseren, rijstijl, helpen bij het opstappen,...)31 procent: vriendelijkheid (begroeten bij het opstappen, luisterend oor aanbieden, wachten met vertrekken tot oudere personen of personen met een handicap op hun plaats zitten)20 procent: veiligheid (kinderen en hun ouders die de chauffeur van hun schoolbus bedanken omdat die veilig op school is geraakt, ...)13 procent: informatie geven (omleidingen, aansluitingen, overstappen op andere lijnen, ...)2 procent: contact (een relatie zien zitten met één van de chauffeurs,...)
Ook de chauffeurs konden complimenten geven aan de reizigers op hun bus of tram. Die gingen vaak over het begroeten van de chauffeurs bij het opstappen, reizigers die hun plaats afstaan aan een medereiziger, doorschuiven op de bus of tram en die netjes achterlaten.
Campagne om meer wederzijds respect
De Lijn startte deze campagne om meer wederzijds respect te stimuleren tussen haar 8000 chauffeurs en dagelijkse reizigers. Vorig jaar telde de Vlaamse Vervoermaatschappij bijna 2800 incidenten die van weinig respect getuigen op haar bussen en trams. Dat zijn er gemiddeld zeven per dag. Het gaat om beledigingen, verbale agressie en pesterijen tegenover chauffeurs en reizigers.
"Een compliment is het beste tegengif voor de verzuring in de samenleving. Het maakt echt een verschil in de omgang met elkaar. De chauffeurs vinden het geweldig om die ingezonden complimenten te ontvangen. Zo voelen ze zich nog meer gewaardeerd in hun job en dat geeft hen veel voldoening. Op dat positieve elan moeten we doorgaan", aldus Kesteloot.
Uit recent vrijgegeven cijfers van de politiezone Neteland blijkt een spectaculaire daling van het aantal diefstallen in woningen en bedrijven.
Binnen de gemeente Olen is deze daling het meest uit het oog springend.
'Bij de bedrijven gaat het in 2018 over een daling van 58 % effectieve diefstallen en 77% van de pogingen tot diefstallen ten opzichte van 2017', zegt burgemeester Seppe Bouquillon. ' In totaal dus een daling van 64%.
'Na de overwinning van vorige week thuis tegen Pulderbos trok SKS met het nodige vertrouwen richting Oosthoven', zegt Steven Haest SKS. 'Het beloofde een spannende wedstrijd te worden mits winst kon het Oosthoven op 7 punten zetten en dus een gouden zaak doen voor een top-5 klassering.
Het was dan ook SKS dat goed uit de startblokken kwam. Na 5min kan Verlooy een verre inworp van Geerinckx tot bij Zamrouni koppen die de 0-1 binnenlegt.
Op 24 februari viert de academie van Nijlen feest. Dit doen ze samen met 170 andere academies in Vlaanderen. Dit jaar gaan de academies aan de slag met het thema "Tijd voor Kunst". Neem in de academie een kijkje in de ateliers. Laat je inspireren en werk mee aan onze barokke tafel.
Geniet van live muziek om 10.30 uur en 12 uur: Labo nieuwe muziek van de SAMWD Lier o.l.v. Dirk Proost.
Iedereen welkom op zondag 24 februari van 9 uur tot 13 uur.
In het Mechelse dierenpark Planckendael zijn de eerste ooievaars terug nadat ze gingen overwinteren in het warmere zuiden. Reeds een twintigtal dieren vonden hun vertrouwde nest al terug en dat is een groot aantal, zo vroeg op het seizoen. Een 110-tal andere zijn nog onderweg. De laatste dieren die zullen terugkeren zijn diegene die naar Afrika vlogen, zij worden pas tegen april verwacht.
Het motorseizoen lijkt eerder te zijn begonnen en dat brengt extra risico's met zich mee. Daarom is het belangrijk om u goed voor te bereiden, zegt Stef Willems van het verkeersinstituut Vias tegen VRT NWS. "Zeker in deze tijd van het jaar verwachten automobilisten niet dat er zoveel motorrijders zullen zijn. Wees daar extra alert op, als motorrijder of als automobilist."
Zaterdag deed een inwoonster van Westerlo rond de middag inkopen in de zaak Prik en Tik in Zammel op de Westerloseweg 38.
'Wanneer ze haar goederen inlaadt in de wagen, vergeet ze haar geldbeugel in het karretje', zegt Cris Wandelseck, korpschef politie Zuiderkempen
De personeelsleden van de tien dienstencentra van de christelijke vakbond ACV in de regio Kempen hebben maandag het werk neergelegd, uit onvrede met het personeelsbeleid.
De directe aanleiding voor de staking is de overplaatsing van een collega tussen twee kantoren, waarover geen enkel overleg geweest zou zijn.
Het Verkeerseducatief Centrum wil in samenwerking met Infrabel, jongeren bewust maken van de gevaren van spoorlopen. De infrastructuurbeheerder van de Belgische spoorwegen creëerde hiervoor een unieke ervaring.
Dit door de leerlingen de gevaren te laten ervaren in virtual reality en ze zo te sensibiliseren om nooit de sporen over te steken waar het niet toegelaten is. Op 18 en 19 februari nemen vijf Molse scholen met 575 leerlingen uit het eerste middelbaar deel aan de sensibiliseringsactie.
Het ABB FIA Formula E Championship heeft vandaag een nieuwe samenwerking aangekondigd met Umicore - de Belgische materiaaltechnologie- en recyclagegroep - als officiële partner voor de recyclage van de lithium-ionbatterijen en -cellen die in de twee eerste seizoenen van de elektrische straatraces werden gebruikt.
De door Williams Advanced Engineering gemaakte Formule E-batterijen van seizoenen één en twee zijn verzameld en worden nu door Umicore gerecycleerd. Het proces omvat de sortering, ontmanteling en recyclage van de batterijen.
'Nog voor de wedstrijd begon, moest Lentezon puzzelen', zegt Maarten De Voeght Lentezon-coach. 'Eerder deze week moest Julien al afhaken omwille van ziekte. Het virus sloeg meteen goed toe, waardoor ook Pauwels en Naessens twijfelachtig waren.
Begin deze week werd ook duidelijk dat een terugkeer van Jannik Cools zeer onwaarschijnlijk is. Tot slot moest Van Ammel nog passen wegens een sterfgeval in de familie.