U bent hier

Meer dan 2.000 complimenten voor chauffeurs en reizigers De Lijn

Vlaanderen
06.12.2018 - 09.44u
Door: Mark Jaspers

Chauffeurs en reizigers van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn hebben elkaar de voorbije drie maanden tijd meer dan 2000 complimenten gegeven. De bedoeling van de hoffelijkheidscampagne was om meer wederzijds respect te stimuleren tussen de reizigers en de chauffeurs.

En dat is gelukt: ruim een op de drie complimenten over de chauffeurs gaat over de goede service. Een ander derde gaat over klantvriendelijkheid.

Op 5 september pakte De Lijn uit met een hoffelijkheidscampagne, waarin positieve ervaringen met en complimenten aan chauffeurs en reizigers centraal stonden. De Vlaamse vervoersmaatschappij verzamelde tot eind november 2037 complimenten via de website www.delijn.be/dankje.

"We zijn heel blij met de respons. We gebruikten een aantal van de complimenten al in het straatbeeld: aan de haltes en in de bussen zelf. Daarbij hield De Lijn zo veel mogelijk rekening met de lijn en regio die vermeld stond bij het compliment. Op deze manier kwam er nog extra interactie tussen chauffeur en reiziger", zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.

Kusttram en lijn 640 in provincie Antwerpen krijgen de meeste complimenten

Op verschillende bus- en tramlijnen piekte het aantal complimenten. De Kusttram bijvoorbeeld kreeg de grootste respons en ontving tientallen inzendingen van reizigers die de service en de goedlachsheid van de chauffeurs waarderen. Naast de Kusttram gaven de reizigers ook lijn 640 (Loenhout-Wuustwezel-Brasschaat-Antwerpen) een pluim.

"Een van onze chauffeurs kan zo goed zingen dat hij daarover meerdere keren complimenten kreeg. Reizigers werden er goedgezind van. Er was ook een chauffeur die via de microfoon een eenzame reiziger entertainde. Een andere welgemeende dankjewel ging naar een chauffeur die een gevallen reiziger hielp en een ambulance belde.

Onze chauffeurs proberen er elke dag een aangename rit van te maken. Dat de appreciatie hiervoor hen nu ook rechtstreeks bereikt, maakt hen heel blij ", zegt Paul Van Hal, hoofd regioplanning ad interim Antwerpen-Noord.

Meer dan twee op de drie complimenten voor rijstijl of een goeiedag

De Lijn analyseerde de ingezonden complimenten aan de chauffeurs en stelde vast dat die gingen over het volgende:

34 procent: service (files trotseren, rijstijl, helpen bij het opstappen,...)31 procent: vriendelijkheid (begroeten bij het opstappen, luisterend oor aanbieden, wachten met vertrekken tot oudere personen of personen met een handicap op hun plaats zitten)20 procent: veiligheid (kinderen en hun ouders die de chauffeur van hun schoolbus bedanken omdat die veilig op school is geraakt, ...)13 procent: informatie geven (omleidingen, aansluitingen, overstappen op andere lijnen, ...)2 procent: contact (een relatie zien zitten met één van de chauffeurs,...)

Ook de chauffeurs konden complimenten geven aan de reizigers op hun bus of tram. Die gingen vaak over het begroeten van de chauffeurs bij het opstappen, reizigers die hun plaats afstaan aan een medereiziger, doorschuiven op de bus of tram en die netjes achterlaten.

Campagne om meer wederzijds respect

De Lijn startte deze campagne om meer wederzijds respect te stimuleren tussen haar 8000 chauffeurs en dagelijkse reizigers. Vorig jaar telde de Vlaamse Vervoermaatschappij bijna 2800 incidenten die van weinig respect getuigen op haar bussen en trams. Dat zijn er gemiddeld zeven per dag. Het gaat om beledigingen, verbale agressie en pesterijen tegenover chauffeurs en reizigers.

"Een compliment is het beste tegengif voor de verzuring in de samenleving. Het maakt echt een verschil in de omgang met elkaar. De chauffeurs vinden het geweldig om die ingezonden complimenten te ontvangen. Zo voelen ze zich nog meer gewaardeerd in hun job en dat geeft hen veel voldoening. Op dat positieve elan moeten we doorgaan", aldus Kesteloot.

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto