Wie vanuit station Herentals spoort, merkte misschien al op dat er van de 398 parkeerplaatsen maar ééntje voorbehouden is voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Wettelijk 8 plaatsen nodig

Het ontging Herentals Kamer-lid Yoleen Van Camp (N-VA) niet. Zij kaartte de problematiek aan bij minister van Mobiliteit Bellot, die mea culpa slaat. “Minister Bellot erkende in commissie dat 1 plaats op 398 te weinig is, zelfs al telt de parking aan de overkant, in de Zaatweg, 3 voorbehouden plaatsen op een totaal van 72. In het totaal zijn er dus 4, terwijl dat er wettelijk minstens 8 zouden moeten zijn”.

Bijkomende plaatsen

De minister bekijkt nu waar de bijkomende plaatsen gecreëerd kunnen worden. In het station van Herentals stappen dagelijks ruim 4000 passagiers op de trein. Herentals telt in de stationsomgeving vijf parkings, waarvan 2 eigendom zijn van de NMBS. De eerste, belangrijkste NMBS-parking is die in de Stationsstraat.

De tweede bevindt zich aan de overzijde van het station in de Zaatweg. “In het totaal biedt de NMBS dus 470 parkeerplaatsen aan. De wet schrijft voor dat er dan minimaal 8 plaatsen voorbehouden moeten worden voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Aangezien de parking er aan de Zaatweg er heeft en die in de Stationsstraat amper 1, betekent dat dus dat er 4 plaatsen tekort zijn”, stelt Van Camp die vandaag (15.06) in de Kamercommissie Mobiliteit minister Bellot hierover aansprak. De overige 3 parkings, die eigendom zijn van de stad, zijn uitgerust met 2 voorbehouden plaatsen, ter hoogte van de ingang van het station.

“Dat is uiteraard de meest interessante plaats voor mensen met een beperkte mobiliteit. Ze kunnen het station dan meteen binnen. De route langs de grote parking aan de Stationsstraat naar het perron of stationsgebouw is immers niet meteen “vriendelijk” voor mensen met een beperkte mobiliteit”, vindt Van Camp.

Minister Bellot is dezelfde mening toegedaan en bekijkt daarom met het stadsbestuur of aan de ingang zelf het aantal voorbehouden plaatsen uitgebreid kan worden.

Gesprekken bezig

De gesprekken hierover zijn al gaande, aldus nog de mobiliteitsminister. Als stad Herentals de aanvraag van de NMBS afkeurt, zal de spoormaatschappij de minstens 4 plaatsen voor mensen met een beperkte mobiliteit inrichten op één van haar eigen parkings.

Van Camp reageert tevreden: “Er is nog veel werk aan de winkel om ons openbaar vervoer toegankelijker te maken voor onder andere rolstoelgebruikers, maar we zijn op de goede weg. Recent legde de NMBS eindelijk een minimale perronhoogte vast, opdat rolstoelgebruikers vlot(ter) op treinstellen geraken.

En ook dit antwoord over de voorbehouden parkeerplaatsen geeft aan dat de NMBS inzet op de toegankelijkheid. Nu nog de aanvraagtijd om met de rolstoel op de trein te kunnen herleiden of schrappen”, blikt Van Camp al vooruit. (rr)