Minister Peeters en De Lijn zetten resoluut stappen om agressie tegen chauffeurs en controleurs te stoppen
Agressie en overlast tegen chauffeurs en controleurs van is de afgelopen twee jaar gestegen. In een gezamenlijke inspanning om deze zorgwekkende trend te keren, heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters samen met De Lijn en andere federaal bevoegde ministers en stakeholders, een 10-puntenplan geïntroduceerd om de veiligheid van de medewerkers en reizigers te waarborgen.
Eén van de maatregelen binnen dit plan is de installatie van veiligheidsschermen aan de chauffeurspost.
Vandaag kondigt De Lijn de eerste fase van dit installatieproces aan, waarbij een veiligere werkomgeving voor iedereen bij De Lijn nagestreefd wordt.
In 2022 werden er 338 feiten van fysieke agressie gepleegd tegen chauffeurs en controleurs van De Lijn en haar exploitanten. Het eerste kwartaal van 2023 telt al 92 feiten. In het eerste semester van 2023 vertaalt dat zich in 1.492 dagen werkverlet. De agressiegevallen hebben dus ook een impact op dienstverlening naar de reizigers toe.
De Lijn heeft al verschillende interne en externe bewustmakingscampagnes rond agressie opgezet.
“Van onze chauffeurs en controleurs blijf je af. Onze collega’s verdienen respect en een veilige werkomgeving," aldus Ann Schoubs, directeur-generaal De Lijn.
10-puntenplan
Net voor de zomer zaten Vlaams minister Lydia Peeters, De Lijn en de vakbonden samen over diverse acties om agressie op het openbaar vervoer tegen te gaan. Daaropvolgend organiseerde minister Peeters op 11 juli een rondetafelconferentie over de veiligheid van de medewerkers van het openbaar vervoer. Federale ministers Van Quickenborne en Verlinden namen deel, net als De Lijn, de FBAA en vertegenwoordigers van politie en justitie.
Tijdens die rondetafelconferentie werd een 10-puntenplan afgesproken om te werken aan verhoogde veiligheid van chauffeurs en controleurs. Eén van deze 10 punten was het versneld uitrollen van veiligheidsstuurposten op de bussen.
Vlaams minister Lydia Peeters: “Elke dag opnieuw staan de medewerkers van De Lijn en de exploitanten klaar om mensen naar het werk, de school of de winkel te brengen. Zij verdienen ons respect en laat dat nu net hetgeen zijn dat zij niet krijgen op dit moment. We tolereren geen agressie, met verenigde krachten willen we via het 10-puntenplan hier paal en perk aan stellen. Daarom ben ik tevreden dat de uitrol van de afgesloten stuurposten is ingezet en maken we werk van bijkomende lijncontroleurs.”
Start installatie veiligheidsschermen
De nieuwste bussen van De Lijn zijn al uitgerust met een afgesloten stuurpost. Bij de andere bussen waar dat nog niet het geval is, worden er nu veiligheidsschermen geïnstalleerd.
Aangezien de busvloot uit verschillende bustypes bestaat, afkomstig van verschillende constructeurs, moet voor elk bustype een aangepast prototype op maat worden uitgewerkt. Het scherm moet immers goed op de bestaande stuurpost passen, en moet bijvoorbeeld ook zo worden ingebouwd dat er geen reflectie ontstaat die de buschauffeur kan hinderen tijdens het rijden en de verkeersveiligheid in het gedrang zou kunnen brengen.
“Begin september is De Lijn in haar stelplaats in Hasselt gestart met de inbouw van de eerste schermen in bussen van constructeur VDL, waarvan er al 400 geleverd zijn. De bussen in de vloot van De Lijn van constructeurs Van Hool en Iveco volgen vanaf het najaar”, duidt minister Peeters.