U bent hier

Minister Peeters zet privébussen in voor versterking De Lijn tijdens schoolspits

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
30.08.2021 - 10.07u
Door: Herman Gezelle

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters neemt het initiatief om ook bij aanvang van dit nieuwe schooljaar extra autocars in te zetten op gekende lijnen die druk bezet zijn tijdens de schoolspits.

In september krijgen de bussen van De Lijn opnieuw versterking van 413 privébussen tijdens de schoolspits.

Versterkte ritten tijdens schoolspits

Bij start van het nieuwe schooljaar kiezen massaal veel scholieren massaal de fiets én het openbaar vervoer voor hun woon-schooltraject. Vorig schooljaar maakte minister Peeters al middelen vrij om drukke buslijnen te ontlasten tijdens de schoolpits.

Er werd daarvoor een beroep gedaan op versterkingsritten uitgevoerd door private autocarbedrijven die de reguliere ritten aanvullen.

De markt van de autocars/privébussen werd door de coronacrisis hardgeraakt, waardoor zij wel de nodige extra capaciteit ter beschikking hebben. VVM De Lijn zal opnieuw haar maximale vervoerscapaciteit inzetten.

De Vlaamse regering heeft haar akkoord gegeven en de nodige middelen (4, 6 miljoen euro) voorzien om voor de maand september opnieuw private autocars in te zetten. Zolang niet alle 12-jarigen volledig ingeënt zijn vind ik het belangrijk om te zorgen voor een goede spreiding. Op deze manier zorgen we voor extra capaciteit en ruimte tijdens de schoolspits.

"Het is de bedoeling dat de privébus met een opschrift "versterkte rit" achter de bus van de Lijn rijdt en dus dezelfde route volgt alsook stopt aan dezelfde haltes.

De Lijn kan op deze manier rekenen op de ondersteuning van 413 extra privé bussen tijdens de schoolspits -'s morgens en 's avonds in de maand september. Goed voor 826 ritten per dag in de 15 vervoersregio's", zegt minister Peeters.

Net zoals op de bussen van De Lijn dienen de reizigers ouder dan 12 jaar ook op de privébussen een mondmasker te dragen en voorzien te zijn van een geldig vervoersbewijs.

De private bus rijdt net als vorig schooljaar achter de bus van De Lijn en volgt dezelfde route waarbij deze ook stopt aan elke halte.

"Wanneer de bus van De Lijn grotendeels volzet is, kunnen reizigers opstappen op de privé autobus met het opschrift 'versterkte rit', zo zorgen we voor een betere spreiding tijdens de schoolspits Al doe ik natuurlijk ook een sterke oproep aan de jeugd: voor korte afstanden spring op de fiets voor je rit van huis naar school, indien niet mogelijk is natuurlijk het openbaar vervoer een goed alternatief", aldus minister Peeters.

Druktebarometer
Minister Peeters doet ook een warme oproep: "raadpleeg de druktebarometer". Met behulp van de druktebarometer, een handige tool in de applicatie van De Lijn kan je zien hoe druk het is op de bus of de tram.

Een kleurencode, variërend van groen tot rood, geeft aan hoe druk het is op de bus- en tramlijnen. Download de app van De Lijn in de App Store of Google Play Store.

imageMeer nieuws

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Kempen regio | Neteland 24.10.2021 - 22.58u reading time3min

3 Amateur B

“Bakens van Licht” - Troostplekken aan kerken en kapellen in Meerhout-Laakdal

Kempen regio | Laakdal regio | Neteland 23.10.2021 - 07.55u

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland
Kempen regio | Neteland 22.10.2021 - 16.52u

Vanaf nu boekenruilkasten in 7 stations in provincie Antwerpen

Vanaf nu boekenruilkasten in 7 stations in provincie Antwerpen
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 22.10.2021 - 15.15u

Infomarkt: veilig fietsen tussen Herentals en Turnhout via autoluwe fietsroute

Infomarkt: veilig fietsen tussen Herentals en Turnhout via autoluwe fietsroute
Herentals | Lille | Neteland | Turnhout regio 22.10.2021 - 08.05u

Nieuwe Ring voor Retie : plannen

Kempen regio | Vlaanderen 21.10.2021 - 22.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto