In het station Brussel-Centraal is het treinverkeer rond 20.55u onderbroken op bevel van de politie. Dat meldt de NMBS. Er zouden volgens getuigen twee ontploffingen na elkaar zijn geweest. De oorzaak daarvan is nog onbekend.

De woordvoerder van de federale politie bevestigt dat iemand een ontploffing heeft veroorzaakt. Militairen zouden het vuur geopend hebben op een man, maar de situatie in Brussel-Centraal zou intussen onder controle zijn.

(pp-foto twitter)

Update 21.30u :

Militairen hebben op station Brussel-Centraal een man doodgeschoten die waarschijnlijk een bomgordel droeg. Kort daarvoor was er in het station een kleine explosie, volgens Belgische media in een koffer.

Gealarmeerde militairen zouden vervolgens een man met iets wat leek op een bomgordel hebben neergeschoten.

Justitie beschouwt het incident als een terreuraanslag. Het Federaal Parket was meteen na het incident om 21.30 uur een onderzoek gestart. Dat gebeurt standaard bij een vermoeden van een terroristische daad.

"Het is onzeker of Brussel-Centraal voor de ochtendspits open kan gaan", zei een NMBS-woordvoerder. "We wachten op een bericht van het gerecht. Het treinverkeer zal dus woensdagochtend allicht nog in de war zijn."

Nationale Veiligheidsraad

Premier Charles Michel (MR) roept woensdag om 09.00 uur de Nationale Veiligheidsraad samen in zijn kantoor, de Wetstraat 16. Dat heeft zijn woordvoerder meegedeeld.

De premier heeft samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) van bij de start permanent contact gehad met het Crisiscentrum.

Hij hield eraan in naam van de regering de militairen en het personeel van de NMBS die aanwezig waren tijdens de terreurdaad, te bedanken. "Ze hebben heel professioneel en moedig gereageerd op deze situatie", aldus de eerste minister.

Vuilniszak

Getuigen melden dat de man voor de explosie 'Allahoe akbar' riep, Arabisch voor 'God is groot'. Hij is door drie of vier kogels geraakt. Volgens meerdere media heeft de Belgische Explosieven Opruimingsdienst (DOVO) in het station een bomgordel gecontroleerd laten ontploffen. Ook zou een vuilniszak zijn gevonden met spijkers erin.

Een OM-woordvoerder zei in een persverklaring niets over die vondst of over de gecontroleerde ontploffing.
De politie was massaal aanwezig rond het station. Via Twitter liet de politie kort na het incident weten dat de situatie onder controle is. Het treinverkeer ligt stil en het station is nog niet vrijgegeven.

Ook elders in het centrum is veel politie op de been. Op de Grasmarkt is rond middernacht een verdacht voertuig onderzocht. Daarna is er iets gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Wat dat was, is niet bekend.


9.40 uur: Treinverkeer verloopt weer normaal

Het treinverkeer op de Brusselse noord-zuidverbinding verloopt om 9.20 uur weer zo goed als normaal. Dat meldt Frédéric Petit, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel aan persagentschap Belga. Sinds 8.15 uur konden de treinen weer stoppen in het station Brussel-Centraal. Nu de ochtendspits achter de rug is, normaliseert de toestand. Er zijn nog kleine vertragingen, maar die zullen in de loop van de ochtend worden weggewerkt.

(pp/vrt)