Sinds 1 januari 2015 heeft politiezone Neteland het vaste ANPR-camera systeem in gebruik.  Politie Neteland gaat op korte termijn een mobiele ANPR-camera aanschaffen. Die gaat in een anoniem politievoertuig gemonteerd worden.

Korpschef Luc Smeyers : 'We kunnen met onze mobiele ANPR in de diverse gemeenten van onze zone controles uitoefenen. Het ANPR-systeem kan rijdend tot 3600 scans per minuut maken (60 frames/sec.).  Tijdens het verplaatsen worden rijdende, stilstaande, geparkeerde of vooroprijdende voertuigen zorgvuldig gescand en geregistreerd.  Dit mobiele systeem is aangesloten op het bestaande ANPR-systeem.

De ANPR leest alle nummerplaten op parkings, supermarkten, straten en in het verkeer.  Een GPS-module zorgt voor de juiste locatie en tijd van de vaststelling.
De gegevens van de nummerplaten worden geanalyseerd: een OCR (Optical Character Recognition) algoritme identificeert de alfanumerieke tekens en deze worden vergeleken met de gegevens in een of meerdere databases en in indien een gezochte nummerplaat herkend wordt, krijg je een melding.'

Het ANPR-systeem (Automatic Number Plate Recognition) leest en herkent automatisch alle Europese nummerplaten.

De nummerplaatherkenning werkt zowel overdag, zelfs bij vol zonlicht, als 's nachts onder alle weersomstandigheden: bij mistig weer, felle regens, sneeuw, enz...

Dit systeem maakt het mogelijk om het traject van vluchtende verdachten op te sporen in het kader van strafbare feiten, agressie, overvallen, banditisme en terrorisme.

Het gaat om een investering van €19.000.

Sterke daling criminaliteit in Neteland mede door ANPR-camera's

'Sinds 2012 daalde de criminaliteit van 4.468 naar 2.907 feiten (-35%),' weet korpschef Luc Smeyers. 'Deze daling tekent zich in alle gemeenten van onze zone af. Koploper is Vorselaar waar de criminaliteit sinds 2012 gehalveerd is.

In de overige gemeenten ook een dalende trend : Grobbendonk (-21%), Herentals (-35%), Herenthout -43%) en Olen (-30%).  Het ANPR-systeem is een bijzonder grote meerwaarde in onze zone.'

Foto : mobiele ANPR-camera gemonteerd op politievoertuig / foto politie Druivenstreek.