Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nest Sterckx 'Koning der Kermiskoersen' krijgt standbeeld in z'n Heultje: “Nest kijkt nog even om en laat zich niet verrassen” - extra foto's

Luc De Voeght en auteur Johan Engelen koesteren het prachtig standbeeld voor Nest Sterckx

Zo'n 300 sympathisanten zakten zaterdagnamiddag af naar Heultje Dorp voor de officiële inhuldiging van het markante monument voor Kempens wielericoon Nest Sterckx, dé 'Koning der Kermiskoersen'. 

Z'n geboortedorp Heultje en heel Westel dragen Nest nog altijd diep in hun hart.  Kunstenaar Jan De Groef uit Blanden heeft Nest origineel neergezet als een coureur volle gas naar de streep. Hij kijkt nog even over z'n schouder, maar er komt geen tegenstand meer... en let op de focus op z'n spierkracht en gespannen bloedvaten.

"Als extra hulde passeert zondagnamiddag de GP Rik Van Looy speciaal langs het standbeeld hier", zegt Luc De Voeght, ex-renner en co-organisator van de Grote Prijs én protagonist voor de Nest Sterckx-hulde. 

"Het initiatief voor het standbeeld ging uit van de Ernest Sterckx-vrienden en de gemeente Westerlo, die €10.000 voor de realisatie van het kunstwerk veil had.  Felicitaties voor  kunstenaar-beeldhouwer Jan De Groef uit Blanden.

Nest werd de 'Koning van de Kermiskoersen' genoemd, maar daar mag je helemaal niet op neerkijken.  Ons land telde in die tijd meerdere wereldkampioenen, die elkaar ook tijdens de vele kermiskoersen in de ogen keken en volop tegen mekaar streden.   Nest heeft ook ooit z'n eigen winstkansen opgeofferd om een zwaar gevallen renner te helpen.  Het is voor dit soort van sporters dat ze later standbeelden zetten, en terecht“, besluit Luc De Voeght.

Nest Seymens en Fred Janssens onthulden trots het monument onder de feestelijke muziek van de lokale Fanfare De Verbroedering. Het organiserend comité had aan alles gedacht : je ontdekte tussen de massa zelfs rasechte gendarmes en een champetter uit de gouden jaren toen Nest furore maakte.

 

Johan Engelen, auteur huldeboek over Nest Sterckx : "Nest was een bijzonder renner zoals ze die vandaag niet meer maken"

Familielid Johan Engelen, de neef van Nest, ging op zoek naar de échte verhalen van weleer en brengt met z'n nieuw boek een subliem eerbetoon.  

"We geven het boek uit volledig in eigen beheer, tegen kostprijs", weet Engelen.   "Je kan bij de inhuldiging van het monument aan de kerk in Heultje voorinschrijven - het onmisbare werk voor iedere wielerliefhebber verschijnt in de lente van 2024 - méér dan 300 pagina's met exclusieve verhalen, unieke foto's en illustraties - prijs €28."

"M'n nonkel Nest Sterckx werd in 1922 in Heultje-Westerlo geboren en groeide er ook op", vertelt Johan Engelen, auteur van het nagelnieuwe sportboek.  "Z'n droom was om coureur te worden. In 1938 reed hij zijn eerste wedstrijd bij de beginnelingen in Zoerle-Parwijs. Hij sloot zich aan bij Lierse Bicycle Club en werd beroepsrenner in 1943. Hij fietste een mooi palmares bij elkaar.

Hij won onder meer Gent-Wevelgem, de Waalse Pijl, Parijs-Brussel, de Ronde van België, de Scheldeprijs en drie maal de Omloop Het Volk/Het Nieuwsblad. Nest Sterckx staat bekend als een renner die het liefst aan Belgische wedstrijden deelnam. Toch nam hij ieder jaar deel aan de Franse klassiekers. Hij startte ook drie keer in Milaan - San Remo en in de Ronde van Zwitserland.

Nest Sterckx beëindigde zijn wielercarrière in 1958, in het Wereld-Expo jaar.

Iedereen kent Rik Van Looy, Eddy Merckx, en andere wielergoden, maar net voor de wereldoorlog was er dus Nest Sterckx.  

“M'n nonkel was te bescheiden om tijdens familiebijeenkomsten over zijn knappe prestaties als wielrenner te vertellen”, vervolgt Johan. “Wanneer ik na de dood van m'n moeder in het familiearchief snuisterde, ontdekte ik heel wat unieke foto’s en documenten over hem en daar wilde ik iets mee doen. Toen hij nog leefde werd er over hem nooit gepraat, nu wilde ik iets doen en z'n verhaal vertellen in het boek dat volgend jaar verschijnt."

Nest : een heel brave jongen, naast renner, én ook cafébaas...

"In 1951 opende de populaire wielrenner ook café Parijs-Brussel op de Bonewijk in Aarschot. De naam van z'n zaak verwees naar de gelijknamige klassieker waar hij in 1947 naar de overwinning fietste.

Hij wilde al op jongere leeftijd koersen maar hij wachtte braaf af tot hij het wettelijk in 1938 reglementair mocht doen. In zijn beginperiode werd het wedstrijdgeld verdeeld over de eerste 30 renners, dat ging om enkele franken. Uiteindelijk werd hij profrenner in 1943 en dat bleef hij tot 1958. 

Nest had heel veel talent, al geloofde hij het zelf niet.

Nest was ook heel actief als pisterenner. Hij specialiseerde zich in de onderdelen ‘ploegkoers’ en ‘omnium’. Zo behaalde hij overwinningen op de piste aan de zijde van Rik Van Steenbergen, Pros Depredomme, Stan Ockers en Fausto Coppi.

Je kan de koers vandaag niet vergelijken met toen. Hij was een goede sprinter en week nooit van zijn lijn af. Hij zou niet misstaan in de Vlaamse klassiekers. 

Wanneer anderen zijn talent loofden, geloofde hij hen niet. Hij was een bescheiden iemand maar zijn palmares bewijst zeer duidelijk dat hij heel wat talent had."

Nest Sterckx overleed in 1975 op amper 52-jarige leeftijd.

Foto's NNieuws - red. Guy Verellen.

Kunstenaar Jan De Groef, Fred Janssens en Nest Seymens bijzonder fier op het knap beeld.

Kunstenaar Jan De Groef, Fred Janssens en Nest Seymens bijzonder fier op het knap beeld.

De inhuldiging standbeeld Nest Sterckx kreeg in Heultje heel wat belangstelling

De inhuldiging standbeeld Nest Sterckx kreeg in Heultje heel wat belangstelling

Heultje Dorp 2, Westerlo, België

Luc De Voeght en auteur Johan Engelen koesteren het prachtig standbeeld voor Nest Sterckx

Deel dit artikel