Vervoerregio Kempen is de eerste Vlaamse vervoerregio met een goedgekeurd plan voor alle reguliere buslijnen van het openbaar vervoer.
"We hebben bij opmaak van dit plan rekening gehouden met objectieve parameters zoals tellingen en verkeersmodellen. Zo creëren we een maximaal aanbod rekening houdend met de beschikbare middelen", klinkt het.
Het plan treedt in werking in december 2021. De komende maanden wordt het plan voorgesteld aan burgers, stakeholders en gemeenteraadsleden.
Afgestemd op noden van de reiziger
Vervoerregio Kempen legde zichzelf duidelijke spelregels op voor de opmaak van dit plan. Het basisprincipe daarbij was het afstemmen van het openbaar vervoer van De Lijn op de noden van de reizigers, en op de andere vervoersmiddelen.
"We gebruikten daarvoor objectieve data van tellingen, verplaatsingsstromen uit verkeersmodellen en bestaande mobiliteitsplannen en studies. De belangrijkste parameter was het aantal verplaatsingen binnen de regio.
Geen politieke of lokale parameters dus, maar een verantwoorde manier om met belastinggeld om te gaan én openbaar vervoer maximaal vraaggestuurd in te richten", zegt Frank Leys, co-voorzitter van vervoerregio Kempen.
De belangrijkste speerpunten
Het openbaar vervoerplan treedt in werking in december 2021. De komende maanden wordt het plan uitgebreid voorgesteld aan burgers, stakeholders en gemeenteraadsleden tijdens infomomenten. Dit zijn de belangrijkste speerpunten.
• De verbinding Turnhout-Antwerpen krijgt een hoogfrequent aanbod met snelbussen.
• De verbinding via Wechelderzande blijft gegarandeerd in de spits.
• Lille wordt een draaischijf van routes in alle richtingen, aantakkend op bus- en treinverbindingen.
• De assen rond Nijlen worden versterkt en Balen wordt ook beter ontsloten.
• Goed nieuws voor studenten. Er komt een nieuwe lijn Turnhout-Vorselaar tussen de campussen van Thomas More-hogeschool. Het aanbod tussen Geel en Leuven wordt aanzienlijk verhoogd. Het aanbod tussen Herselt en Leuven wordt beter gespreid.
• Nieuw zijn ook de Oost-Westrelatie voor Laakdal (via Westerlo-Tessenderlo), de lijnen Hoogstraten-Malle-Herentals, Meerhout-Mol en Herenthout-Lier.
Voor Herentals komt er (in het plan van buurregio Mechelen) de langverhoopte weekendverbinding met Noorderwijk en Morkhoven.
Belangrijk: lacunes in het plan worden ingevuld met het vervoer op maat. Elke vervoerregio krijgt daarvoor vanuit Vlaanderen middelen ter beschikking stelt. De invulling van dat vervoer op maat moet de vervoerregio Kempen nog uittekenen.
Basisbereikbaarheid: vraaggestuurde mobiliteitsvisie vanuit de regio's
De vervoerregio Kempen bestaat sinds vorig jaar, bevat 28 gemeenten en telt 475.000 inwoners.
Het is een van de grootste Vlaamse vervoerregio's die werd opgericht in het kader van Basisbereikbaarheid, de vraaggestuurde Vlaamse visie op mobiliteit. Combimobiliteit staat daarin centraal: het combineren van verschillende vervoersmiddelen.
Basisbereikbaarheid vertrekt ook vanuit een regionale benadering, en dus niet langer van het louter lokale of Vlaamse perspectief. Alle 15 vervoerregio's ontwikkelen hun eigen vervoerplannen.
Alle gemeenten zijn vertegenwoordigd in de vervoerregioraad, net als de Vlaamse overheid, het provinciebestuur en NMBS/Infrabel. Die raad is het officieel overlegplatform dat de beleidsvisie inzake mobiliteit voor de hele regio moet vaststellen.
Vier vervoerlagen
Het openbaar vervoer via De Lijn wordt in basisbereikbaarheid ingevuld via het kernnet en het aanvullend net.
Dat Basisbereikbaarheid bestaat immers uit vervoerlagen: het treinnet (NMBS), het kernnet (verbindingen tussen belangrijke steden), het aanvullend net (o.a. ontsluitende buslijnen vanuit kleinere steden en gemeenten) en het vervoer op maat (lokale, al dan niet private, initiatieven, zoals bijvoorbeeld de buurtbus, taxi's en doelgroepenvervoer).
De vervoerregio adviseert over het trein- en het kernnet, en stippelt zelf het aanvullend net en het vervoer op maat uit.'
Meer informatie over basisbereikbaarheid vind je op www.vlaanderen.be/basisbereikbaarheid/.
Op de Hooibeekhoeve in Geel werken onderzoekers nauw samen met melkvee-houders
Van een melkrobot en nieuwe koesensoren tot technieken om de ammoniakemissie terug te dringen. Op het provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve in Geel zoeken wetenschappers en melkveehouders samen naar rendabele oplossingen voor een duurzame melkveehouderij in Vlaanderen.
Het parket in Gent vraagt om Kamerlid Dries Van Langenhove te verwijzen naar de correctionele rechtbank voor inbreuken op de racismewet en de wapenwet. Het heeft daarom aan het parlement gevraagd om zijn onschendbaarheid als parlementslid op te heffen.
Er liep een onderzoek naar Van Langenhove en enkele andere leden van de uiterst-rechtse groepering Schild & Vrienden, na onder meer mogelijk racistische berichten in besloten chatgroepen. (VRTNWS)
Het Britse Glastonbury Festival, een van de bekendste en grootste muziek-festivals ter wereld, gaat ook dit jaar niet door als gevolg van de coronacrisis.
De organisatie heeft het nieuws zopas bekendgemaakt: "Het is met grote spijt dat we moeten aankondigen dat Glastonbury dit jaar niet zal plaatsvinden."
De Europese leiders hebben tijdens een virtuele top beslist dat de grenzen tussen de Europese landen open moeten blijven, zodat de goede werking van de interne markt niet in gevaar komt. Niet-essentiële reizen worden wel heel sterk afgeraden.
"Beperkingen op niet-essentiële reizen moeten worden overwogen", zei de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. De Europese Commissie zal met een voorstel voor donkerrode zones komen, dat zijn zones in de Europese Unie waar het virus op zeer hoog niveau circuleert. (VRTNWS)
Bar d'Office (coworkinglocaties), Brensj (mobiele eco-units) en Housepooling (thuiswerken met collega's) introduceren geïntegreerde oplossing voor plaatsonafhankelijk werken.
Veel zaakvoerders en HR-managers stomen hun bedrijf klaar voor het post-coronatijdperk. Hoog op de agenda: efficiënte werkplekoplossingen voor hun medewerkers. Dankzij Hybride Werken bepalen ze zelf hoe ze thuiswerk, coworking en het 'traditionele' kantoorwerk optimaal kunnen combineren.
Belfius, Cipal Schaubroeck en Nuhma kondigden vandaag de oprichting aan van Fairville, een nieuw bedrijf dat steden en gemeenten digitale oplossingen aanbiedt met focus op lokale economie, duurzaamheid en mobiliteit.
In het postverdeelcentrum van Heist-op-den-Berg hebben vanmorgen opnieuw zo'n 35 postbodes het werk neergelegd. Ze protesteren tegen de nieuwe dienstregeling die woensdag werd voorgesteld.
Volgens de vakbonden kunnen de nieuwe routes niet binnen de voorziene werktijd van 7,5 uur afgewerkt worden.
Door de staking is een groot deel van de post in alle deelgemeenten van Heist-op-den-Berg en Herselt verstoord. Ook gisteren legden een deel van de postbodes al het werk neer.
Het heeft vrijdagmorgen gebrand op een werf aan de voetgangerstunnel vlak bij het station in Lier. De tunnel werd een tijdlang afgesloten.
Nog voor de ochtendspits echt op gang kwam, was de brand geblust en konden de voetgangers weer door de tunnel.
Een stadsmunt om lokaal kopen te stimuleren en het winkelbeleid op af te stemmen, een data-dashboard om koopstromen in beeld te brengen, het gebruiken van data om winkels en bedrijven de beste locatie aan te geven, ...
Het zijn maar enkele van de 8 projecten die steun krijgen van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits. Minister Crevits wil steden en gemeenten zo de mogelijkheid bieden om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken met hulp van technologie en digitalisering.
Organisaties die veranderingen doormaken, vertrouwen op ervaren interim managers.
'Covid-19 heeft een impact gehad op het aantal interim managementopdrachten in 2020, vooral in de luchtvaartsector, de reissector, de evenementensector en de detailhandel. Sommige opdrachten werden in tijd ingekort of gepauzeerd.