Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwe Michelingids: Hof van Cleve, Zilte en Boury behouden drie sterren, Bozar in Brussel krijgt er tweede ster bij

URL

België behoudt drie driesterrenrestaurants: Hof van Cleve in Kruisem, Zilte in Antwerpen en Boury in Roeselare. Dat kondigde Michelin aan tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Michelinsterren, een van de meest prestigieuze onderscheidingen in de internationale culinaire wereld.

Zestien nieuwe zaken krijgen één ster, enkel Bozar Restaurant in Brussel mag vanaf nu bijkomend twee sterren achter zijn naam schrijven.

Drie sterren

Peter Goossens van Hof van Cleve in Kruisem sluit zijn carrière in schoonheid af. Eind dit jaar trekt hij de deur van zijn restaurant definitief achter zich dicht en neemt rechterhand Floris Van Der Veken de zaak over, nu mag Goossens nog één keer genieten van de wetenschap dat hij negentien keer op rij drie Michelinsterren heeft weten te bemachtigen.

Viki Geunes van Zilte in Antwerpen is voor het derde jaar op rij drie Michelinsterren waard, Tim Boury mag zich met Boury in Roeselare sinds vorig jaar driesterrenchef noemen.

Een vierde driesterrenrestaurant zat er deze editie van de Michelingids dus niet in.

Twee sterren

Slechts één nieuw restaurant krijgt een tweede ster. Het gaat om Bozar Restaurant van Karen Torosyan in Brussel.

"Torosyan is al jarenlang een toonbeeld van vakmanschap. De minutieuze chef brengt oude recepten tot leven met een zeer eigen oog voor detail. Zijn verbluffende ‘en croûte’ gerechten zijn de uithangborden van zijn persoonlijke keuken. Torosyan weet de emotie die hij in zich heeft over te brengen naar het bord", looft Michelin.

Eén ster

Er werd aan zestien nieuwe restaurants één ster uitgereikt:

  • Willem Hiele van Willem Hiele in Oudenburg
  • Tables d’Amis van Matthieu Beudaert in Kortrijk
  • Misera van Nicolas Wentein Misera in Antwerpen
  • Sensum van Maurice De Jaeger in Sint-Denijs-Westrem
  • De Bakermat van Kevin Graf in Ninove
  • Glass van Wouter Van Tichelen in Antwerpen
  • Barge van Grégoire Gillard in Brussel
  • Humus x Hortense van Nicolas Decloedt in Elsene
  • La Grappe d’Or van Clément Petitjean in Autelbas
  • La table de Manon van Manon Schenck in Grandhan
  • Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy
  • La Grange d'Hamois van Grégory Gillain in Emptinne
  • La Table Benjamin Laborie van Benjamin Laborie in Ohain
  • Le Roannay van Mathieu Vande Velde in Francorchamps
  • Le Vieux Château van Tanguy De Turck in Vloesberg

Overige awards

De groene sterren – bedoeld voor restaurants die duurzamere gastronomie hoog in het vaandel dragen – gaan dit jaar naar vier zaken:

  • Instroom van Seppe Nobels in Antwerpen
  • WILDn van Bart De Pooter in Antwerpen
  • La Grappe d’Or van Clément Petitjean in Autelbas 
  • Barge van Grégoire Gillard in Brussel

In zijn “Academie Instroom” begeleidt chef Seppe Nobels nieuwkomers naar de arbeidsmarkt. “Het gaat om mensen die nog wachten op een verblijfsvergunning, vaak uit oorlogsgebied of landen in hongersnood”, vertelt hij tijdens de awardshow. “Na één jaar en acht maanden zijn we er al in geslaagd 72 mensen te laten doorstromen. Het is geweldig om hen te mogen opleiden.”

De Young Chef Award is voor Mathieu Vande Velde van Le Roannay in Francorchamps, die eveneens zijn eerste Michelinster op zijn koksvest mag spelden.

Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik is sommelier van het jaar.

Ook de Bib Gourmand Awards werden uitgereikt: 22 nieuwe restaurants kregen een speciale vermelding om hun uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Hart en ziel

“Onze inspecteurs en inspectrices hebben hun hart en ziel gestoken in deze nieuwe selectie van Belgische en Luxemburgse restaurants,” aldus Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelingidsen. “De nieuw onderscheiden restaurants, vaak gedragen door jonge chefs, tonen de creativiteit van de Belgische en Luxemburgse gastronomie aan, net als de groeiende interesse om gerechten aan te bieden die aandacht hebben voor de ecologische uitdagingen van onze tijd, zonder aan smaak in te boeten.” (VRTNWS)

Deel dit artikel