'Stap mee naar onze nieuwe mobiliteit', dat staat te lezen in een brochure die de komende dagen en weken per deelgemeente bij iedereen in de bus zal vallen. Bevel komt als eerste aan de beurt en dat is geen toeval.

De principes van een veiligere en aangenamere mobiliteit zorgen eerst in Bevel voor veranderingen op het terrein. Met het project 'Baanbrekend Bevel' wil lokaal bestuur Nijlen niet alleen dingen verbeteren maar daarover ook in gesprek gaan met de inwoners.

Precies dat is ook de bedoeling van het dorpsgesprek dat in elke dorpskern plaatsvindt.

Als er 1 thema is dat iedereen aanbelangt, dan is dat wel mobiliteit. Het is een complexe puzzel, waarbij Nijlen één schakel is in de ruimere omgeving. We hangen af van wat er gebeurt in buurgemeenten, op de E313 en welke beslissingen er komen van organisaties als bv Infrabel.

Tegelijk zijn er ook binnen Nijlen verschillen per deelgemeente en per wijk. Dit alles is samengebracht in een ontwerp van mobiliteitsplan dat op verschillende niveaus werkt en uitgaat van enkele basisprincipes.

De basisprincipes

Het juiste vervoersmiddel op de juiste plaats, voor de juiste verplaatsing....

Dit principe willen we samen met de inwoners waarmaken in de verschillende wijken en deelgemeenten. We nemen vaak nog de auto waar het ook met de fiets of te voet kan. Vooral voor korte verplaatsingen binnen de gemeente is dit het geval. We nemen sluikroutes en we rijden soms al eens te snel. Hier mikken we op twee sporen.

Ten eerste gaan we in gesprek met wijken en buurten om te zien hoe de openbare ruimte beter ingericht kan worden. Ten tweede gaan we voor een mentaliteitswijziging onder het motto 'op twee wielen als het kan, met vier wielen als het moet'.

....en aan de juiste snelheid

Die mentaliteitswijziging is een logische verderzetting van het besef dat te snel rijden levensgevaarlijk is. Dat idee is algemeen aanvaard. Om het voor iedereen duidelijk te maken hoe snel het waar kan, gaan we in Bevel starten met het principe van poorten die aangeven dat je een dorp binnenrijdt. We gaan ook voor logische snelheidszones. Op wijkniveau kunnen andere ingrepen dit mee afdwingen.

Wijk per wijk aan de slag, samen met de bewoners

Kleine of grotere veranderingen in wijken kunnen de leefbaarheid verbeteren en de veiligheid verhogen. Sluikverkeer ontmoedigen, meer ruimte voor spel, recreatie en ontmoeting, meer groen... samen met de inwoners bekijken we wijk per wijk wat het beste werkt.

Folder en dorpsgesprek specifiek per deelgemeente

Per deelgemeente wordt een folder bedeeld. Die heeft twee doelen. Om te beginnen lees je alles over de principes van de nieuwe mobiliteit en hoe dat zit per buurt en voor ons dorp.

De dingen waar de gemeente in gesprek over gaat met buurgemeenten en andere partners lees je ook. Ten tweede is elke folder meteen ook een uitnodiging voor de dorpsgesprekken die per dorpskern plaatsvinden: (telkens begin om 19.30 uur)

Roadshow Bevel op 10 november in parochiecentrum Den Heerd
Roadshow Kessel Dorp op 17 november in Gemeenschapscentrum 't Dorp
Roadshow Kessel Statie op 24 november in de parochiezaal in de Torenvenstraat
Roadshow Nijlen op 1 december in de parochiezaal O.L.Vrouw in de Klokkenlaan

Geef ook online jouw ideeën

Wie niet naar de dorpsgesprekken kan komen, die kan weldra ook feedback en suggesties geven via www.nijlenmeemaken.be

De folder voor Bevel vind je op https://www.nijlen.be/mobiliteitsplan-folder-bevel