De socialistische spoorvakbond heeft beslist dat er een 24 urenstaking zal plaatsvinden van zondagavond 29 juni 22 uur tot maandagavond 30 juni 22 uur. De actie is onder meer gericht tegen "de trage aanwervingspolitiek bij de spoorwegen". "Iedereen is van mening dat we een vuist moeten maken. We zijn nu zes maanden aan het aanmodderen en we staan nog altijd even ver", zegt Jean Pierre Goossens van ACOD Spoor.
 
Dit komt niet goed uit voor de mensen die naar een festival trekken of thuis moeten geraken zondagavond. "We zullen toch proberen die mensen thuis te brengen", aldus Goossens. Voor de internationale verbindingen wordt geen hinder verwacht.

De VSOA zal komende maandag niet meestaken. De kleinere liberale spoorbond verwijst naar de voorstellen die de NMBS presenteerde op de verzoeningsvergadering van gisteren. Het bestuur van VSOA Spoor meent dat er "concrete punten" op tafel werden gelegd, onder meer over de aanwervingen. "Daarom doet het VSOA Spoor geen oproep tot staking, maar blijft waakzaam en zal haar standpunt herzien indien er geen aanzienlijke vooruitgang is geboekt tegen begin september."

ACV Transcom beslist morgen om 10 uur of ze deelneemt aan de stakingsactie waartoe ACOD Spoor oproept.

"Werk neerleggen steeds laatste stap"

Ontslagnemend minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) roept de sociale partners bij de NMBS op de dialoog voort te zetten om de staking alsnog te vermijden. Dat werd bij zijn woordvoerder vernomen.   (vrt)