Deze ochtend deelden gemeenteraadsleden van Turnhout en Kasterlee flyers uit aan de treinreizigers in het station Turnhout om hen er op attent te maken dat de resultaten van de actie "bij de varkens(neus) genomen" gepubbliceerd zijn op de website. Ook Yoleen Van Camp, gemeenteraadslid in Kasterlee en federaal parlementslid, stond om 7u trouw op post om mee flyers uit te delen.

"Dit is eigenlijk het einde van het eerste hoofdstuk", aldus Van Camp. "De reizigers hebben zich kunnen uitspreken en het resultaat is vernietigend. Met dit cijfermateriaal heb ik extra munitie in handen om in het parlement minister van Mobiliteit Galant aan de tand te voelen.

In januari had zij mij reeds dramatische stiptheidscijfers gegevens voor de lijn Turnhout-Brussel, maar ze beloofde dit toen te onderzoeken. Ondertussen zijn we een paar maanden verder en zal ik nieuwe stiptheidscijfers opvragen. Indien deze even dramatisch blijven, zal ik de minister vragen een actieplan op te stellen om deze verbinding snel terug op de rails te krijgen."

In mei staat er een ontmoeting gepland tussen het gemeentebestuur van Kasterlee en Turnhout en de NMBS top. "Het feit dat dit gesprek er zo snel kan komen, heeft te maken met de zware druk die we zetten, zowel in de Kempen als in Brussel. Ongetwijfeld heeft het kabinet van Galant de NMBS top er op attent gemaakt om de problematiek van deze lijn onder ogen te zien.

Ik wil er dan ook mee voor zorgen dat er zo snel mogelijk een aantal aanpassingen en wijzingen doorgevoerd kunnen worden. Hopelijk kan dit al in december 2015."

Maar liefst 1.500 klachten kwamen binnen: 601 klachten hekelen de stiptheid van de treinen op de spoorlijn naar Turnhout. 777 klachten hebben betrekking op het reiscomfort, 166 klachten gaan over het aanbod. Een Kempense delegatie zit eind mei rond de tafel met de top van NMBS.