De Desiro's, moderne treintoestellen die wat weg hebben van een metrostel, zullen de komende jaren stelselmatig verdwijnen uit het Kempense straatbeeld (of in dit geval: spoorbeeld).

Desiro's (foto) zijn sowieso eigenlijk bedoeld voor korte verbindingen, maar werden in de Kempen tijdelijk ingezet toen de varkensneuzen gerenoveerd werden. Een tussenstap in de modernisering van de treinstellen op Kempense lijnen, dat ons Kempens Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals bepleitte en waar minister Bellot verder werk van maakt.

De Desiro's verdwijnen om plaats te maken voor de gerenoveerde vierledige motorstellen (beter gekend als de "varkensneuzen").

Yoleen Van Camp: "Eén gerenoveerde varkensneus wordt reeds ingezet en volgens de huidige planning is er eind 2016 nog één stel bijkomend ingezet. Vanaf 2017 is er een renovatie van 9 stellen per jaar gepland totdat alle 44 stellen gemoderniseerd zijn. De gerenoveerde varkensneuzen verschijnen vooral op de lijn Turnhout-Binche.

Voor de verbinding Mol-Antwerpen (dieseltrein) en de P-treinen Mol-Brussel zijn er voorlopig geen veranderingen gepland qua rollend materieel."

Van Camp juicht de intrede van de gerenoveerde treinstellen alvast toe: "Een mooi nieuwjaarsgeschenk voor de Kempense treinreiziger. De moderne Desiro's waren perfect als tussenstap, en een verademing ten opzichte van de versleten varkensneusstellen, maar de gerenoveerde stellen zijn veel beter geschikt voor lange afstanden en bieden de Kempenaar nog meer comfort en meer ruimte", aldus Van Camp.

Vanaf 2019 zal de NMBS op lijnen vanuit Vlaanderen naar Brussel de nieuwe M7's inleggen (dat zijn de nieuwe dubbeldekkers).

In een eerdere vraag van Yoleen had toenmalig minister Galant gezegd dat deze nieuwe dubbeldekkers ook op de lijn Turnhout-Binche zouden rijden, maar die belofte wil minister Bellot (nog) niet herhalen. Yoleen Van Camp: "Het spreekt voor zich dat de lijn Turnhout-Binche recht heeft op deze nieuwe treinstellen, dat zal ik in het parlement ook duidelijk blijven maken aan de minister."

Foto's NNieuws.