Positieve revolutie in de Kempen: voor het eerst rijdt er tussen Herentals en Mol een elektrische trein. Bijna 30 jaar lang reden er op de lijn alleen dieseltreinen, maar nu is het traject van 21 kilometer aangepast en kunnen er dus ook elektrische locomotieven op. In Herentals is vanmorgen de recentelijk geëlektrificeerde spoorlijn tussen Herentals en Mol officieel ingereden.
De afgeronde werken zorgen voor een betere verbinding tussen de Kempen en Brussel. Verschillende burgemeesters vroegen in aanwezigheid van de CEO's Luc Lallemand (Infrabel) en Jo Cornu (NMBS) (video) wel om een doortrekking van de bovenleiding naar Hamont. Veel Kempense politici hebben in het verleden mee aan de kar getrokken : o.a. Federaal Kamerleden Yoleen Van Camp en Servais Verherstraeten.
Een meer flexibele inzet van diesels en elektrische treinen is nu mogelijk. De L-trein Mol-Antwerpen kan voortaan elektrisch rijden.
Twee piekuurtreinen Brussel-Herentals worden verlengd tot Mol en er wordt 's ochtends ook een extra P-trein ingelegd vanuit Mol naar Brussel, met aankomst om 7.49 uur.
24 miljoen euro
Alle werken samen kostten 24 miljoen euro. Na allerlei testen in de afgelopen maanden en een veiligheidsopleiding voor de lokale brandweerkorpsen, kan vanaf de nieuwe dienstregeling volgende week elektrisch gereden worden.
Verschillende burgemeesters herhaalden vanmorgen hun vraag om de bovenleiding tot het Limburgse Hamont door te trekken, wat naar verluidt zo'n 35 miljoen euro zou kosten. "Met zo'n 600.000 inwoners in de regio zijn we een belangrijke en groeiende klant van de spoorwegen. De verbinding naar Brussel is al heel wat verbeterd, maar het werk is niet af."
Het is bizar dat de elektrische treinen stoppen in Mol, en dat dieseltreinen, ook onder de bovenleidingen, doorrijden naar Hamont. Er werd ook gewezen op de mogelijkheden om met een doortrekking via Weert aan te sluiten op het Nederlandse spoorwegnet.
De CEO van Infrabel, Luc Lallemand, was tevreden met de realisatie van het project en stelde de wensen van de burgemeesters te kennen en te begrijpen.
Vanaf zondag 13 december (bij de start van de nieuwe dienstregeling) kunnen de reizigers gebruik maken van elektrische treinen tussen Herentals, Olen, Geel en Mol. Bovendien worden enkele piekuurtreinen van en naar Brussel verlengd tot Mol.
De elektrificatie omvat de aanleg van +/- 800 bovenleidingspalen en meer dan
200 km aan draden en kabels voor de bovenleiding. Ook de wisselverbindingen in Herentals, Olen, Geel en Mol zijn elektrisch uitgerust, net als verschillende perron- en bundelsporen in Mol.
Nieuwe geëlektrificeerde spoorlijn en nieuw tractieonderstation
In het voorjaar van 2012 is Infrabel gestart met de elektrificatiewerken van de tweesporige lijn Herentals - Mol (lijn 15).
De voorbije maanden vonden er verschillende controles en testen plaats van de nieuwe bovenleiding op het 21 km lange spoortraject, ondermeer aan boord van een werktrein van Infrabel. Na het akkoord van de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen is de geëlektrificeerde lijn 15 nu klaar voor commercieel gebruik.
Guy Verellen / Infrabel / foto's Marcel Nelis / NNieuws.