Test-Aankoop wil via de rechter een schadevergoeding eisen van de NMBS. Reden? De schade die treingebruikers hebben opgelopen door de afgelopen stakingen. De consumentenorganisatie roept alle treinabonnees op om zich aan te sluiten bij wat de allereerste groepsvordering ooit kan worden.

Vanaf vanavond tot en met vrijdagochtend is er -opnieuw- kans op hinder op het spoor. De kleinere machinistenvakbond ASTB heeft namelijk opgeroepen tot staken, met als reden de eis voor meer loon en hogere premies.

De staking is de zevende in acht maanden tijd. En dat is niet naar de zin van Test-Aankoop, die vandaag een ingebrekestelling richting de openbaarvervoersmaatschappij stuurt. Volgens de consumentenorganisatie hebben reizigers door de zes voorgaande stakingen al 24,5 miljoen euro schade geleden, ofwel zo'n 35 euro per abonnee. De NMBS maakt zich bovendien te makkelijk af van de compensatieaanvragen voor late en afgeschafte treinen, zo klinkt het.
Schikking

"We hebben bewust niet overdreven, maar het goedkoopste traject genomen, heen en terug, dat een reiziger met een treinabonnement zou moeten betalen", zei Ivo Mechels van Test-Aankoop vanochtend in "Hautekiet" op Radio 1. Test-Aankoop vermenigvuldigt zo 5 euro met 7 stakingsdagen, waardoor het op 35 euro per gedupeerde treinreiziger uitkomt.

"Geëxtrapoleerd naar de totale massa geeft dat dus een gigantisch groot bedrag van 24,5 miljoen euro dat we samen van de NMBS vragen."

Test-Aankoop vraagt aan alle treinabonnees om zich aan te sluiten bij wat de eerste groepsvordering ooit in ons land moet worden en deelde daarom vanochtend ook strooibiljetten uit in een aantal stations. De NMBS krijgt wel nog een maand de tijd om een schikking voor te stellen. Zo niet, wordt er naar de rechter gegaan.

Volgens de NMBS is er echter geen reden tot paniek. Er bestaat namelijk wel een degelijk systeem dat reizigers vergoedt, zo klinkt het daar.
Bonden aanklagen?

Op de vraag of Test-Aankoop niet beter de stakende vakbonden zou aanklagen, antwoordde Mechels dat Test-Aankoop niet tegen het stakingsrecht of tegen de vakbonden is, "maar we zijn wel tegen het feit dat de NMBS een contractuele verbintenis heeft om reizigers van punt a naar punt b. En als de NMBS door een staking daaraan niet kan tegemoetkomen, is er een recht op compensatie."

Volgens Mechels maakte de spoorwegmaatschappij het de reizigers bijna onmogelijk om dat recht te laten gelden. "En als individuele reizigers dat niet kunnen, willen wij hen daar bij helpen."
Al meer dan 16.000 deelnemers

Op de website van consumentenorganisatie Test-Aankoop hebben rond 13.30 uur al 16.423 mensen zich aangesloten bij de groepsvordering van Test-Aankoop tegen spoorwegmaatschappij NMBS naar aanleiding van de staking van machinistenbond ASTB.  (vrt)