Federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) heeft bij minister Galant en de NMBS gepleit voor de ontdubbeling van het spoor tussen Herentals en Turnhout. Nu is het zo dat op dat traject enkel in het station van Tielen een dubbel spoor ligt. De rest van de lijn Herentals-Turnhout bestaat uit 1 spoor, met alle gebreken vandien.

Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om nog extra treinen in te leggen vanuit Turnhout, omdat er geen extra ruimte meer is op dat enkel spoor. Als er zich een probleem op de lijn voordoet – zoals dat onlangs het geval was – ligt alle treinverkeer stil.

Yoleen Van Camp : "Minister Galant liet weten dat de NMBS hier voorlopig geen plannen rond wil maken. Volgens hen voldoet het enkel spoor en zouden de kosten voor het aanleggen van een tweede, geëlektrificeerde spoor uitkomen rond de 90 miljoen euro.

Uiteraard gaat dit om een serieuze investering, maar men gaat bij de NMBS voorbij aan het feit dat een dubbel spoor veel meer mogelijkheden biedt en dus ook nieuwe reizigers uit de Kempen kan aantrekken, door extra treinen maar ook al gewoon door een betere dienstverlening.

Als er nu een trein in panne valt tussen Herentals en Turnhout ligt alles plat; met een tweede spoor kunnen andere treinen passeren en kunnen mensen toch nog naar hun werk of thuis gebracht worden."

In België zijn er in totaal nog 24 verbindingen waar slechts 1 enkel spoor ligt.

De lijn Turnhout-Brussel (Binche) passeert 2 keer over een enkel spoor, namelijk tussen Turnhout en Herentals en Lier en Kontich. Dit komt de stiptheid en de dienstverlening van deze trein uiteraard niet ten goede.

Van Camp: "Een enkel spoor op zo een populair traject als Turnhout-Brussel is niet meer van deze tijd. Het werkt belemmerend, gezien het gebrek aan capaciteitsuitbereiding maar het zorgt ook voor een moeilijkere dienstverlening, want als er een trein stil staat op een enkel spoortraject, ligt heel de as Turnhout-Brussel plat.

Ik zal in het parlement, bij de minister en bij de NMBS dan ook blijven pleiten voor de ontdubbeling van het spoortraject tussen Herentals en Turnhout."