U bent hier

NMBS wil treinen vanaf 2019 zonder begeleiders laten rijden

Vlaanderen
14.12.2016 - 14.53u
Door: Herman Gezelle

De NMBS-top laat onderzoeken of het mogelijk is om treinen te laten rijden met daarin enkel nog een machinist. Die zogenoemde "one man cars" zouden vanaf 2019 rijden, zo meldt De Tijd. Om het plan uit te voeren, zouden eerst nog aanpassingen aan de infrastructuur moeten gebeuren en zou ook een wetswijziging nodig zijn. Als het zover zou komen, dan kan de NMBS het met enkele honderden treinbegeleiders minder doen.

Woordvoerder Dimitri Temmerman bevestigt dat er ernstig over de piste wordt nagedacht. "We doen dat omdat het spoor tegen 2023 geliberaliseerd moet zijn en we willen tegen dan voldoende concurrentieel zijn", aldus Temmerman.

"Maar daarnaast moeten we ook rekening houden met de opgelegde besparingen. Als het plan wordt doorgevoerd, zal dat zeker niet ten koste gaan van de veiligheid. Dat blijft onze topprioriteit, ook voor onze reizigers."

De maatregel kan enkel worden ingevoerd als er ook aanpassingen aan de infrastructuur gebeuren. Denk aan nieuwe noodremsystemen en een automatisch controlesysteem voor het sluiten van de deuren. Dat alles kan niet zonder bijkomende veiligheidsanalyses en wetswijzigingen.

Mosterd in het buitenland

De NMBS is niet de enige met dergelijke plannen. Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB gaat automatische metrostellen invoeren. Ook in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland zetten operatoren al treinen zonder treinbegeleiders in.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto