Uit antwoord op een schriftelijke vraag van federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals aan minister Bellot blijkt dat de renovatie van de "varkensneuzen" (MS75 treinstellen) na een aantal tegenvallers terug op schema zit.

Tegen begin 2018 zouden de niet-gerenoveerde stellen uit de Kempen verdwenen moeten zijn. "Een belangrijke stap voorwaarts voor de Kempense pendelaar en vooral komende zomer geen bakken en braden meer in die versleten stellen," aldus Van Camp.

De oorspronkelijke planning was dat er om de 6 weken een gerenoveerde varkensneus opgeleverd ging worden, maar door allerlei problemen en door de zomervakantie werd die kadans het voorbije half jaar niet gehaald. Volgens minister Bellot zijn alle problemen nu van de baan.

Op 16 juni is een gerenoveerd stel opgeleverd en vorige week, op 15 september, opnieuw.

Van Camp: "Dankzij mijn lobbywerk de voorbije maanden worden de gerenoveerde varkensneuzen prioritair naar de Kempen gestuurd, zodat de oude stellen zo snel als mogelijk definitief verdwijnen bij ons.

Het einde is nu stilaan in zicht. Volgens minister Bellot zouden we begin 2018 in de Kempen definitief afscheid kunnen nemen van de oude, rode varkensneuzen."

Voor Van Camp gaat het hier om een belangrijke stap voorwaarts, zowel voor de stiptheid als voor het comfort, maar daar mag het niet stoppen: "We weten dat vanaf 2018 de nieuwe M7's (dubbeldekkers) stelselmatig zullen opgeleverd worden.

De verwachting is binnen de NMBS dat zij in de eerste plaats op de relatie Oostende – Brussel – Welkenraedt gaan rijden, een relatie waar momenteel voornamelijk I-11 rijtuigen worden ingezet.

Dit zijn vrij betrouwbare, moderne stellen, met airco. Het kan een oplossing zijn om deze stellen dan naar de Kempen te verhuizen, om tijdens de daluren de verbindingen naar Antwerpen en Brussel aan te doen.

Voor tijdens de spits zijn deze stellen qua capaciteit te beperkt, zeker voor de verbinding naar Brussel, maar de minister heeft een tijdje geleden al de intentie uitgesproken dat de Kempen voor tijdens de spits ook één van de nieuwe dubbeldekkers zou krijgen. Ik zal hem daar in elk geval aan houden en aan blijven herinneren," aldus Van Camp. (pp)