Wielerlegende Eddy Merckx krijgt vandaag in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe een eigen plein. Onlangs leek turnkampioene Nina Derwael ook een straat of plein in St.-Truiden te krijgen, maar achteraf werd die belofte ingetrokken.

In Herentals werd de afgelopen jaren op de gemeenteraad vaak het voorstel geopperd om Keizer Rik Van Looy toch al een straat- op pleinnaam te geven.  Een standbeeld kwam er wel in 2017 op de Grote Markt (Den Druyts).

In Grobbendonk vind je al een officiële Herman Van Springellaan (aan de Kruisbaan).

Recent deden de naaste vrienden en familie van Rik Van Looy nog een verzoek om eindelijk toch een naamplaatje en LED-verlichting aan het standbeeld aan te brengen.

Levende personen kunnen geen straat of plein krijgen, maar waarom krijgt Eddy Merckx er dan wel eentje?... Omzeiling wetgeving

Dat nog levende personen geen straatnaam krijgen, was ook de reden dat wereldkampioene turnen Nina Derwael geen eigen plein of straat kreeg. Dit jaar hadden de burgemeester en schepen van sport van Sint-Truiden aangekondigd dat Derwael een eigen straat of plein zou krijgen. Een straatnaambordje was zelfs al in de maak, maar moest toch teruggetrokken worden wegens de wetgeving omtrent straatnamen.

Waarom krijgt Merckx dan wel een eigen plein?

Dat komt omdat de officiële straatnaam in de gemeente Sint-Pieters-Woluwe dan ook niet op papier verandert. Enkel en alleen de naam van Merckx komt onder het oude straatbordje te hangen.

Zo wordt de regel een beetje omzeild en is er toch nog hoop voor Derwael voor een alternatief. 

En zeker hoop voor Rik Van Looy in Herentals, als het huidig stadsbestuur slim is, net als dat van Sint-Pieters-Woluwe. 

Een Rik Van Looyplein aan Den Druyts (KBC) op de Grote Markt.  Eenvoudig toch.

(VRTNWS en eigen berichtgeving)

Guy Verellen / Nnieuws.