2018 was voor politie Neteland een positief jaar met een forse daling van het aantal woninginbraken en diefstallen. Toch was er een opvallende stijging van het aantal verkeersongevallen, waarvan 2 met dodelijke slachtoffers. De politie-inspecteurs stelden vorig jaar +9,6 procent meer verkeersinbreuken vast.

Politiezone Neteland registreerde vorig jaar een opmerkelijke daling van inbraken en diefstallen :  60 procent minder diefstallen uit voertuigen, 41 procent minder diefstallen in woningen en 39 procent minder diefstallen in bedrijven. In 2017 werden er nog 308 diefstallen vastgesteld, in 2018 waren er dit nog 181 waarvan 50 pogingen.

ANPR-cameranetwerk levert betere cijfers op 

'Deze opvallende daling is een fijne opsteker na de forse toename in 2017. We investeerden afgelopen jaar extra in preventie, toezicht en opsporing', zegt Dirk Van Peer, commissaris woorodvoerder politie Neteland. 'We voerden op zeer regelmatige basis controles op invalswegen uit om o.a. rondtrekkende daders op te pakken.

Ook het ANPR-cameranetwerk (slimme camera's met nummerplaatherkenning) leverde in 2018 heel wat nuttige aanwijzingen op onze speurders te helpen misdaden op te lossen.'

Meer verkeersinbreuken

Politiezone Neteland kreeg te kampen met 13.845 verkeersinbreuken, zo’n  10 procent meer dan in 2017. Er werden 5.545 snelheidsovertredingen gemeten met de (digitale) snelheidsmeter en 885 via ANPR-trajectcontroles.

Opmerkelijk is dat het aantal snelheidsovertredingen dubbel zo groot is tegen over 2017. Door de werken op de N13 (Lierseweg, Herentalsesteenweg) zag de politie de snelheidsovertredingen er wel dalen.

Ook het aantal verkeersongevallen met gewonden is vorig jaar toegenomen, in 2018 werden er 24 procent meer ongevallen vastgesteld, het aantal slachtoffers steeg van 218 naar 256.

'De stijging van het aantal verkeersongevallen is momenteel niet te verklaren”, zegt commissaris Van Peer. 'Gelukkig zien we sinds 2014 nog steeds een dalende trend in het aantal verkeersslachtoffers. Het totaal aantal weekendongevallen daalde wel met 16 ongevallen.

Ook vielen er in 2018 twee doden op de wegen binnen zone Neteland, op 13 april liet een 67-jarige man uit Heist-op-den-Berg het leven na een aanrijding met een vrachtwagen op de Poederleeseweg en op 11 november liet een 27-jarige Herentalsenaar het leven nadat hij met zijn wagen tegen een boom terecht kwam op de Geelseweg. Beide ongevallen gebeurden op grondgebied Herentals.'

Stijging aantal BIN-leden

Het aantal BIN-leden steeg met 396 gezinnen, wat het totaal aantal aangesloten gezinnen en zelfstandigen op 4.559 brengt.

Drugsvangsten

Op 18 juli vielen speurders van politie Neteland een pand van een vermeende drugsdealer binnen op de Herenthoutseweg in Herenthout. Op dat moment was de 38-jarige bewoners thuis, de man werd meteen gearresteerd.

In de woning vond de politie 1,5 liter GHB, 2,4 kilogram speed, 559 XTC-tabletten, 20 gram cocaïne en 400 gram cannabis. De straatwaarde van de verdovende middelen bedroeg €20.000.

Overzicht 2018 in politiezone Neteland :

• Opmerkelijke daling van het aantal eigendomsdelicten :

o Fietsdiefstallen -6%
o Gauwdiefstallen -29%
o Diefstallen uit voertuigen -60%
o Diefstallen in woningen -41%
o Diefstallen in bedrijven -39%. (pol)

Op de foto : Korpschef Luc Smeyers bij de ANPR-camera's op de Herentalsesteenweg in Grobbendonk / Nnieuws.