U bent hier

Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout start met installatie ANPR-camera's

Geel | Kempen regio
03.06.2015 - 14.05u
Door: Herman Gezelle

ANPR-camera's of zogenoemde 'slimme camera's' herkennen nummerplaten en vergelijken ze met bestaande databanken. Zo kunnen gestolen of geseinde voertuigen, gestolen nummerplaten, niet-verzekerde voertuigen, niet-gekeurde voertuigen, ... opgespoord worden.

ANPR-camera's zijn dus één van de vele middelen die kunnen ingezet worden in de strijd tegen inbrekers en bij het ophelderen van andere misdrijven. Ook bij verkeershandhaving kunnen ze een meerwaarde zijn. Door een goede opstelling kunnen ze ook ingezet worden voor bijvoorbeeld trajectcontrole.

Locaties

De politieraad van de politiezone besliste gisteren om een trajectcontrole in Winkelom-Geel te installeren. Een trajectcontrole bestaat uit twee ANPR-camera's, waartussen de snelheid van voertuigen gemeten wordt. Het Agentschap Wegen en Verkeer cofinanciert deze trajectcontrole.

Er komen vervolgens ook vier ANPR-camera's in de omgeving van het op- en afrittencomplex Geel-Oost in Laakdal en drie camera's op de Antwerpse- en Herentalseweg in Geel, op de toegangswegen naar het op- en afrittencomplex Geel-West in Westerlo.

Raamcontract

De aankoop en installatie van deze camera's gebeurt via een raamcontract van de Vlaamse Gemeenschap. Dit werd opgericht om gemeenten en politiezones te stimuleren om te investeren in slimme camera's en trajectcontroles. De gegevens van andere ANPR-camera's uit verschillende politiezones zullen op provinciaal niveau ook met elkaar uitgewisseld worden. Zo kunnen opsporingen door de politie nog efficiënter verlopen. De realisatie wordt verwacht binnen het jaar.

Uitbreiding

De zone heeft sinds een jaar al een mobiele ANPR-camera. Deze camera kan in elke voertuig van de zone geïnstalleerd worden. In de toekomst zal beslist worden of er al dan niet verder geïnvesteerd wordt in bijkomende vaste ANPR-camera's.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto