Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Provincie Antwerpen renoveerde theorieblok PIVA : investering €3 miljoen

PIVA

Vandaag opende PIVA haar volledig gerenoveerde theorieblok, een investering van meer dan €3 miljoen. Daarmee is een nieuwe kaap in het masterplan van het Provinciaal Onderwijs Antwerpen voor deze site genomen.

Alle theorielessen voor leerlingen van PIVA gaan voortaan door in dit gerenoveerd gebouw, in plaats van gespreid over verschillende gebouwen aan de Desguinlei.

Het renovatieproject van de theorievleugel omvat meer dan 4000m² aan vloeroppervlakte, verdeeld over 4 verdiepingen. “De beschikbare oppervlakte van het gebouw werd heringedeeld en geoptimaliseerd, waardoor er nu meer leslokalen zijn dan vroeger. De bestaande gangen die enkel voor circulatie werden gebruikt, worden voortaan op verschillende plaatsen mee als klaslokaal of als polyvalente ruimte gebruikt. Hiermee wordt de toekomstige visie op ons onderwijs ruimtelijk vertaald. Zo kunnen leerkrachten nu makkelijker co-teachen en leerlingen in kleine groepjes samenwerken ”, geeft gedeputeerde Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen mee.

Helemaal bovenaan in het gebouw vind je de Sky Suite waar de opleiding Toerisme vaak terug te vinden zal zijn. Tot slot is ook de sporthal, die we delen met derden, vernieuwd. In totaal een investering van meer dan drie miljoen euro.

 

Originele elementen en nieuwe technologie smelten samen in industriële look
Naast de nodige bouwkundige werken werden ook de technische installaties waaronder ventilatie, elektra en sanitair gemoderniseerd. Ook de didactische uitrusting kreeg een flinke upgrade. Elk lokaal werd voorzien van nieuwe Clevertouch-borden, een investering van maar liefst € 75.000. 

"Net als bij de renovatie van de keukens, hebben we ook bij de theorieblok gezocht naar de meest duurzame oplossingen voor deze campus. Het moderniseren van onze onderwijsfaciliteiten tot kwalitatieve en innovatieve gebouwen, inspireert onze leerlingen en bevordert moderne vormen van lesgeven, zoals co-teaching".

In de afwerking vind je een mix van materialen; veel van de originele elementen zijn bewaard gebleven, zoals de betonnen ribbenplafonds. Dit geeft het geheel een industriële en moderne look. Tegelijkertijd werd er dankzij de keuze van kleuren (voor vloer en schilderwerken) en behoud van retro-tegeltjes toch gezorgd voor een warme sfeer.

De grote polyvalente zaal kreeg een warme oranje vloer en aangepast meubilair. Hier kunnen leerlingen tussen twee lessen door bij hun leerkrachten terecht of samenwerken aan projecten. De voorkeur ging naar warme materialen (hout) en zachte kleuren.

High in the sky
Op de vierde verdieping vinden we het nieuwe toerismelokaal, de Sky Suite. “PIVA is bij het brede publiek vooral gekend als voedingsschool, maar de school heeft ook een sterke opleiding toerisme. Met een brede basisvorming van talen, bestemmingen, cultuur en specifieke kennis over de toerismesector zijn onze alumni klaar om de wereld te ontdekken .” zegt Ann Liekens, leerkracht Toerisme.

Zij is heel enthousiast over het nieuwe vaklokaal: “Onze Sky Suite op de vierde verdieping is ruim en licht. Ik heb veel goesting om er les te geven. Om het de bezoekers van de opendeurdag makkelijker te maken, zakken we 20 april af naar de polyvalente ruimte op de eerste verdieping, een uitstekend lokaal om het vakantiesalon in te richten met de leerlingen van 6 toerisme.”

 

Sporten met aandacht voor akoestiek
Als laatste werd ook de sporthal vernieuwd. Er kwam een nieuwe sportvloer, de ramen werden vervangen door energiezuinige exemplaren, het binnen schrijnwerk werd vernieuwd en alles werd geschilderd. Daarnaast was er ook extra aandacht voor het plaatsen van akoestische panelen.

Dankzij de verbetering van de akoestiek zal ook de vaste huurder – blindensport Vlaanderen – de sporthal nóg beter kunnen gebruiken dan voordien. Zij rekenen immers op geluid om hun sport te beoefenen, zoals bijvoorbeeld ballen met belletjes voor slechtzienden.

 

Samen sterk

Vrijdag voor de paasvakantie vond de grote verhuis plaats.  Leerlingen en leerkrachten brachten samen al het lesmateriaal naar het nieuwe gebouw. Als beloning trakteerde de school de leerlingen op een heerlijke pasta.

 

Ontdek het zelf op de PIVA opendeur op 20/04

Toekomstige leerlingen en hun ouders kunnen morgen, zaterdag 20 april, zelf komen rond snuisteren of deelnemen aan één van de vele workshops of rondleidingen tijdens de opendeurdag. Zo kan je leren hoe je een vinkje of een hamburger maakt, cupcakes bakken, mocktails bereiden of scampi’s flamberen. Ontdek het volledige aanbod hier.

Over PIVA

Het Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA) leidt jongeren op in horeca, bakkerij, slagerij en toerisme met moderne middelen en ervaren leerkrachten. De focus ligt op creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap. Afgestudeerden zijn voorbereid op een sleutelrol in voeding, horeca en toerisme, zowel lokaal als internationaal.  www.piva.be

Foto boven :  Leerkracht Ann Liekens geeft les in het opgefrist toerismelokaal op de bovenste verdieping - het lokaal werd door de leerlingen omgedoopt tot Sky Suite. - foto Provincie Antwerpen

PIVA : De gerenoveerde theorieblok werd geopend door gedeputeerde Luk Lemmens, in aanwezigheid van technisch directeur Koen Van Helden, en het architectenteam van Provincie Antwerpen - foto Provincie Antwerpen

PIVA : De gerenoveerde theorieblok werd geopend door gedeputeerde Luk Lemmens, in aanwezigheid van technisch directeur Koen Van Helden, en het architectenteam van Provincie Antwerpen - - foto Provincie Antwerpen

PIVA

Deel dit artikel