U bent hier

Regering investeert 5,3 miljard in modernisering stations, nieuwe treinstellen en betere spoorlijnen

Nationaal | Vlaanderen
02.02.2018 - 14.56u
Door: Herman Gezelle

De federale regering gaat 5,3 miljard euro investeren in het spoor. Dat heeft federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) aangekondigd op het kernkabinet.

De grote investering zal onder meer dienen om aftandse stations zoals dat van Vilvoorde of Hasselt op te kalfateren en om het station Gent-Sint-Pieters verder af te werken.

Ook de stations in Kortrijk en Mechelen worden vernieuwd. De regering maakt ook geld vrij voor het 3e en 4e spoor tussen Brugge en Gent en om de stations op dat traject daaraan aan te passen.

Zo'n 1,3 miljard euro gaat naar nieuwe treinstellen. Zo worden er 445 dubbeldekstellen besteld. Verder zal het Gewestelijk Expresnet worden afgewerkt. Er gaat ook geld naar het spoor in de Antwerpse haven en naar de elektrificatie van het spoor tussen Mol en de Nederlandse grens. Ook de veiligheid wordt verhoogd door de verdere uitrol van het ETCS-remsysteem.

Het overgrote deel van de investering (zo'n 4,3 miljard) zal gebeuren tussen nu en 2022. Andere investeringen zullen lopen tot 2030. Alles maakt deel uit van het meerjarige investeringsplan van de NMBS waar de federale regering nu de formele "go" voor heeft gegeven. (VRTNWS)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto