Wielerkeizer Rik Van Looy is vandaag vrijdag jarig : 86 lentes. Rik won in zijn carrière zowat elke klassieker. Jeugdwielrennen ligt hem nauw aan het hart als technisch directeur van de Vlaamse Wielerschool in Sport Vlaanderen Herentals. Van Looy oogt nog altijd verbluffend fit.

'M'n familie is het belangrijkste in m'n leven. M'n schat Nini is m'n steun en toeverlaat. De massa overwinningen blijven uiteraard mooie souvenirs', zegt een tevreden Rik.

Wat denkt Van Looy, tweevoudig wereldkampioen, over het huidige peloton? 'Ik vind niet dat er één renner bovenuit steekt. Wij reden vroeger meer koersen. De renners worden nu anders begeleid.

Het is ook commerciëler geworden. De sport komt op de tweede plaats. Je moet 2 maanden presteren en dan 2 maanden rusten. Dat konden wij ons niet voorstellen.

Ik wens namens m'n familie alle sympathisanten, supporters en vrienden Prettige Feesten en een Gelukkig en sportief 2020.'

Rik krijgt bij z'n standbeeld op de Grote Markt begin volgend jaar LED-verlichting en een naamplaatje met z'n carrière erop vermeld.  De 3e editie van de GP Rik Van Looy staat gepland op 28 juni 2020 en krijgt een LIVE-stream.

Foto boven : Rik Van Looy samen met kleindochter Michèle en achterkleindochter Elena tijdens de GP Rik Van Looy 2019 op de Grote Markt in Herentals. Op de video : Interview met Rik Van Looy op z'n 85e verjaardag (2018).  Foto's Guy Verellen / Nnieuws archief.