Tessenderlo/ Kempen/ Osaka Japan.- Over de gezonde eigenschappen en het imago van Japanse groene thee en matcha wil ik alles weten. 'Hét superfood van de superfoods', blokletterden kranten in Hollywood vorig jaar.  Wat is de essentie rond de uitspraken van dr. Hidetoshi Masumoto ? Kijk op https://puurmatcha.be/

"Japanners hebben de hoogste levensverwachting. 80% drinkt dagelijks Matcha en groene thee", zegt de beroemde auteur. "We menen dat dagelijkse groene theeconsumptie beschouwd wordt als preventieve strategie tegen kanker."

Een mooiere afspraak kan je je niet inbeelden met een Japanse dame die dan nog vlot Nederlands praat én in onze regio woont. Rika Morita, vertaalster uit Osaka, woont in Tessenderlo.

Er klinkt in de gezellige huiskamer een typisch Japanse muziekdoos uit Otaru (Hokkaido), het beroemde stadje bekend van het muziekdoos- en orgelmuseum. Een brandend wierookstaafje sandelhout van het beroemde wierookhuis Baieido uit Osaka brengt je meteen in een Zen-stemming.

'Huwelijk Japan-Vlaanderen : Nederlands moeilijke taal'

'In 1994 leerde ik in Osaka m'n Vlaamse man kennen die destijds voor een Japans bedrijf in de regio Brussel werkte', vertelt Rika Morita. 'Tijdens een internationale meeting in m'n onderneming klikte het meteen tussen ons. We besluiten te huwen en naar België te verhuizen.

Een ontzettend belangrijk stap in m'n leven zo blijkt.

Ik herinner me nog heel goed m'n eerste dagen in België', vervolgt Rika, de sympathieke 40-er. 'Het was een hele aanpassing. Nederlands is een ontzettend moeilijke taal voor Japanners. Neem dan ook nog de erg donkere en koude winters daarbij.

Maar het vele groen, de open natuur en de toffe vriendelijke mensen maken echter veel goed. Midlifecrisis : neen, helemaal niet.'

Cultuurshock : 'In Japan werken we 12 tot 13 uren per dag, je job staat daar boven het gezin'

'M'n allereerste werkdag in België, bij een Japanse firma in Leuven, vergeet ik nooit. Ik wou iets langer blijven werken om nog documenten te klasseren. Maar dat mocht niet van mijn collega's en ik moest met hen samen uittikken om 17u stipt. Toen de collega's waren vertrokken, was ik toch terug naar mijn bureau gegaan.

Ik vroeg aan mijn baas, een Japanner die al 10 jaar in België werkte, dat ik echt naar huis mocht gaan. Hij begon te lachen en zei: 'We zijn niet in Japan, dus je volgt gewoon de regels van hier.' Om 17.20u was ik al thuis en kon ik relaxen.

Rustig eten klaarmaken, tv kijken, een kop groene thee zetten, en een massa vrije tijd. Dat was een nooit geziene cultuurshock voor mij. Van echte heimwee naar m'n homeland heb ik geen last gehad.

In België kunnen mensen de werk-life balans goed in evenwicht houden. Zo kunnen ze 100% van het leven genieten.

In Japan werkte ik van 8.30u tot 20u, bovendien reed ik met de trein naar mijn werk, totaal +/- 3u heen en terug. Japan heeft een van de hoogste zelfmoordcijfers onder de ontwikkelde landen. Dat vind ik erg triestig. De reden is de ontzettend zware werkdruk, altijd maar werken. Je job staat boven je gezinsleven in Japan.

In 2001 verhuisden we naar Tessenderlo voor een nieuwe uitdaging in een Japanse fabriek van elektronische componenten. De directie kon op ons beiden dag en nacht rekenen.

M'n echtgenoot overleed echter plots vorig jaar. Dat heeft me getekend. M'n 2 kinderen doen het goed op school en volgen allebei muziekopleiding in de academie. Klassieke muziek werkt heel ontspannend voor het hele gezin.'

Japanse groene thee Matcha : 'Superfood, een zen-moment, bron van energie en medische remedie'

'80% van de Japanners drinkt dagelijks z'n koppen groene thee of Matcha. Dat is in Japan al meer dan 600 jaar een traditie', weet Rika Morita. 'Ieder dag genieten we van dit relax-moment, een beleving, een samenzijn.

Ik citeer ook even de bekende Japanse zen-buddhist Myouan : 'Groene thee is de ultieme medische remedie en heeft het vermogen om iemands leven meer compleet te maken.'

Op de website van het Japanse Ministerie van Landbouw, het MAFF, http://www.maff.go.jp/e/oishii/ingredients/japanese_tea.html lees je :

'Matcha (powdered tea) en groene thee bevat catechin. Dat werkt cholesterol verlagend, antibacterieel, steriliserend en antiviraal. De thee modereert allergieën. De theanine laat je meer concentreren en brengt ontspanning.  Ideaal met een stukje pure Belgische chocolade, van Barry Callebaut.  Kijk ook op https://puurmatcha.be/

De vitamine C ondersteunt de immuunfunctie en verhoogt de cognitieve prestaties, alertheid en geeft energie. Ook bevat Japanse matcha bioflavonoids en mineralen.

Het geritualiseerde drinken van Matcha was al in de 14e eeuw verspreid onder de Japanse samurai. De theemeester bezielt het ritueel van het drinken van thee met 4 hoofdprincipes: harmonie, zuiverheid, rust en respect.

Ook de beroemde groene theeën uit Uji Kyoto Sencha, Gyokuro en Genmaicha doen wonderen. Opletten dat de échte gecertificeerde Japanse ambachtelijke thee aankoopt. De Japanse pure natuur bij je thuis', besluit Rika Morita.  Kijk op https://puurmatcha.be/ PuurMatcha.be

Rika presenteert nog een Ceremonial Shiun koicha Matcha uit Uji. De bambooklopper gaat snel heen en weer, de grassige neus verraadt topkwaliteit, de lange afdronk een gastronomische delicatesse.

M'n terugweg langs de drukke E313 is nooit zo relax verlopen.'

Guy Verellen / Nnieuws.