Het stadsbestuur van Herentals heeft zich, net zoals de andere 28 Kempense gemeenten, via het burgemeesterconvenant geëngageerd om de CO2-uitstoot op het gemeentelijke grondgebied tegen 2020 met 20 procent te verminderen. In 2015 organiseert de stad verschillende acties rond het thema mobiliteit.

Vandaag stond de Car Free Day voor de stedelijke medewerkers en OCMW centraal.  Jan Michielsen schepen voor mobiliteit gaf het goede voorbeeld :'Tof dat de reacties bij het personeel heel positief zijn. We hadden de parking doorgang autovrij gemaakt.  Medewerkers die te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het werk kwamen, maakten kans om een Helemaal Herentals Kadocheque ter waarde van 10 euro te winnen.'

Vrijdag 18 september – Strapdag basisscholen
'17 vestigingen van basisscholen in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven nemen dit jaar deel aan de Strapdag,' weet Michielsen, 'Morgen vrijdag stappen en trappen de kinderen samen met hun (groot)ouders naar school. Te voet of met de fiets naar school gaan, zorgt voor meer veiligheid op de weg en aan de schoolpoort.

Kinderen vinden het leuk en het is bovendien goed voor het milieu en de gezondheid. Het stadsbestuur ondersteunt deze actie en neemt de deelnameprijs van de scholen voor haar rekening.'

Vrijdag 18 september – Actie verkeerszichtbaarheid secundaire scholen en Fluo After School Drink
Op vrijdag 18 september deelt het stadsbestuur fluo-armbanden uit aan de leerlingen van de Herentalse secundaire scholen. Op deze manier wil de stad de jongeren attent maken op het belang van een goede zichtbaarheid in het verkeer.

Na schooltijd organiseert de Herentalse jeugdraad een Fluo After School Drink in zaal 't Hof (Grote Markt 41). De bezoekers krijgen een fluo-armband, zolang de voorraad strekt.

Van 16 tot 22 september – Fietstelweek
Tijdens de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september vindt de allereerste Fiets-telweek plaats.
Herentals doet mee en plaatst een fiets-telpunt op de fiets-o-strade Herentals-Aarschot. De gegevens moeten informatie opleveren om het fietsbeleid in Herentals en Vlaanderen te verbeteren.

Ook u kunt meewerken aan de Fiets-telweek. Via de gratis Fiets-tel-app brengt u uw aantal gefietste kilometers en de gevolgde routes in kaart. De app vertelt u welke impact uw fietsgedrag heeft op mobiliteit, gezondheid en klimaat.

Bovendien kunt u via de app deelnemen aan een grote fietswedstrijd. Elke dag vallen er prijzen te winnen en op het einde van de Fiets-telweek wordt in elke provincie een groepswinnaar beloond. De Fiets-tel-app is beschikbaar in de Apple App Store of Google Play. Meer informatie vindt u op www.fietstelweek.be.

Van 1 tot 30 september – Verscherpt politietoezicht in de omgeving van scholen

Van 1 tot 30 september – Stappen Trappen & Shoppen.

Foto's Marcel Nelis / NNieuws