Te weinig jongeren kiezen vandaag voor het beroep van slager: met 2.000 openstaande vacatures is het een belangrijk knelpuntberoep geworden. Supermarkten en slagerijen komen daardoor steeds meer handen tekort.
Handen tekort
Jaarlijks betreden 200 gediplomeerde slagers de arbeidsmarkt, amper een tiende van het aantal slagers dat nodig is in de sector. "Te weinig," stelde Ivan Claeys van de beroepsfederatie, de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België op Radio 1: "Om slagerijen en vleesafdelingen in supermarkten draaiende te houden, moeten we vandaag mensen zonder vooropleiding aannemen en het vak aanleren."
Die slagerijen komen vandaag handen tekort: er zijn in België zo'n 2.000 jobs voor slagers die niet ingevuld geraken. Nochtans heeft de slagersopleiding in ons land een zeer goede reputatie en is het een mooi beroep, vindt Claeys: "Het is een harde stiel, vaak met weekendwerk, maar creativiteit wordt sterk gewaardeerd en het werk is relatief stressvrij."
Tijd dus om het beroep te herwaarderen: wie kiest voor een opleiding tot slager, is zeker van werk op lange termijn in slagerijen en bij supermarkten die steeds op zoek zijn naar vakmensen, aldus Claeys. (retaildetail)