Het koude weer van de voorbije maand zorgt ervoor dat er veel minder asperges zijn dan normaal. Dat vertelde aspergeteler Paul Uyttewilghen uit Essen. "De asperge wordt de zonnekoningin genoemd. We missen dus zon en 's nachts is het nog veel te koud." Dat er veel minder asperges dan normaal zijn, heeft als gevolg dat de prijzen hoog blijven. Het aspergeseizoen loopt normaal tot eind juni. Wat dan niet boven is, is verloren.

"We halen momenteel maar een derde van de productie die we normaal halen, schat ik", zegt aspergeteler Paul Uytdewilligen uit Essen. "Er worden wel warmere temperaturen voorspeld in het weekend, maar twee dagen is niet genoeg: "Die asperges zitten 40 centimeter onder de grond. Voor de warmte echt daar komt, hebben we toch een week goed weer nodig."

100 dagen

Het aspergeseizoen loopt normaal tot 24 juni. "We hebben al jaren gehad dat ze dan nog volop in de groei schieten, maar ze dan ook blijven oogsten kan niet", zegt Paul.

"Dan komt de asperge boven en maakt ze groen loof, om te fotosythetiseren (zonlicht omzetten in energie, red.) om reservestoffen op te slaan voor volgend jaar. Dat zijn vooral suikers die de smaak bepalen. Die periode moet ongeveer 100 dagen duren. Als we dan een slechte september hebben, halen we die niet en dan hebben we volgend jaar een probleem."

Omdat er zo weinig asperges zijn, blijft de prijs van de asperges ook hoog, tot ruim dubbel zoveel als de voorbije jaren, blijkt uit cijfers van de Boerenbond

Door het koude weer hebben de telers ook meer werk. "We moeten elke dag langs alle aspergebedden lopen en die afstand blijft hetzelfde, of je nu veel of weinig asperges kan steken. Wanneer je twee of drie keer meer asperges hebt, neemt de loonkost gigantisch af per kilo."

Grote vraag uit de horeca

De vraag wordt intussen ook groter, omdat horecazaken hun terrassen weer mogen openen. "De bestellingen voor donderdag en vrijdag lopen vlot binnen. Het wordt dus nog zoeken hoe we iedereen kunnen bedienen, want wat er niet is, kunnen we ook niet verkopen."

Echt verloren is de oogst niet: "De aspergeplant is niet weg, hij heeft dan gewoon minder tijd nodig om te recupereren, als er minder geoogst wordt. Er is gewoon minder aanbod op de markt." (VRT NWS)