U bent hier

'Sp.a actie tegen propere autobussen De Lijn...'

Herentals | Kempen regio | Neteland
31.01.2017 - 09.55u
Door: Herman Gezelle

Sp.a hield vanmorgen met parlementsleden Jan Bertels en David Geerts op kop, een actie aan de bushalte op de Grote Markt.  Ze voerden actie tegen busplan Kempen, dat inhoudt dat onze regio dit jaar nog nieuwe bussen krijgt...

PVDA kloeg er dinsdagochtend ook de hogere treintarieven aan.

Jan Bertels, burgemeester in spe : 'Kempen is geen vuilbak voor vuile bussen - propere lucht ook bij ons.  We delen symbolisch stofmaskers uit aan de pendelaars omdat vanaf woensdag 1 februari De Lijn haar rommelbussen in de Kempen laat rijden. Motoren die Antwerpen stad niet meer binnen mogen wegens te vervuilend, worden geconcentreerd in de Kempen. Zoals Sp.a eerder stelde is dit absoluut onaanvaardbaar. Ook wie op het platteland woont heeft recht op schone lucht en moderne bussen.'

'De waarheid verdraaid met foute communicatie'

Yoleen Van Camp uit Herentals federaal Kamerlid (N-VA) reageert fel : 'Dit is de waarheid geweld aandoen. Vlaanderen heeft nog nooit zoveel geïnvesteerd in nieuw rollend materieel voor De Lijn (van 190 naar 230 miljoen euro). Al die nieuwe bussen zijn bovendien nog nooit zo groen en duurzaam geweest, want deze Vlaamse regering heeft radicaal gekozen voor een groen aankoopbeleid.

En ook onze Kempen varen daar – letterlijk – wel bij. Nog dit jaar worden de nieuwste modellen (zogenaamde Euronorm 6 bussen) in onze regio uitgerold – een forse vooruitgang tegenover de bussen die vandaag rondrijden. In de loop van dit jaar zullen onze Kempense busreizigers dus een pak beter af zijn dan vandaag.

De bestelling komt pas vanaf maart binnen en ondertussen voerde de stad Antwerpen een lage-emissiezone in, waardoor daar geen Euro 2 bussen meer mogen rijden. In totaal gaat het om 70 bussen die uit Antwerpen moeten vertrekken en over de rest van Vlaanderen ingezet zullen worden.  Ze rijden allemaal met roetfilter 95%.

Daardoor kunnen de nieuwste modellen nog niet ingezet worden en dienen een paar huidige bussen tijdelijk (voor een paar maanden) door oudere, Euronorm 2 bussen vervangen te worden, als overgangsperiode. Specifiek gaat het over 7 bussen voor de Kempen.

Dit wist Marc Descheemaecker, voorzitter van de Raad Van Bestuur van De Lijn, zaterdag te melden op de nieuwjaarsreceptie van N-VA Herentals. De bang- en stemmingmakerij dat alle "rommelbussen" voorgoed naar de Kempen zouden komen en op onze regio worden geconcentreerd, wordt dus weerlegd door de naakte feiten.

Waar de cijfers en beweringen van de Sp.a vandaan komen, is een raadsel. Uit de mouw geschud om wat aandacht te krijgen, komt allicht het beste in de buurt.

"Ook wie op het platteland woont heeft recht op schone lucht en moderne bussen."  Klopt, daarom dat we vanaf maart spiksplinternieuwe bussen krijgen, dankzij de extra investeringen in nieuw rollend materieel die minister Weyts heeft gerealiseerd.

Conclusie: Van de 70 bussen die vanaf 1 februari stad Antwerpen niet meer mogen binnenrijden, komen er slechts 7 tijdelijk (voor een paar maanden) naar de Kempen. Deze 70 bussen zullen vanaf maart stelselmatig vervangen worden nieuwe Euro-6-normering bussen, de meest groene en milieuvriendelijke bussen ooit in Vlaanderen, met dank aan minister Weyts.

Mocht Sp.a in de vorige Vlaamse regeringen, denk aan Ingrid Lieten, waar ze steeds mee deel van uitmaakten en waar ze vaak ook de minister van Mobiliteit hebben geleverd, evenveel energie hebben gestoken in het investeren in nieuw rollend materieel dan in hun huidige klaagzang en hun ludieke acties, dan zouden er nu waarschijnlijk in heel Vlaanderen en dus ook in de Kempen al geen Euronorm 2 bussen meer rondrijden,' besluit Van Camp.

De directie van De Lijn vindt de actie van Sp.a volledig overroepen.

Foto's Johan Temmerman / NNieuws.

imageMeer nieuws

Volleybal : Stijdershart en teamspirit VCHH nekken overmoedig Beerse.

Heist op den Berg | Herenthout 22.10.2019 - 06.06u reading time12min

VCHH – Volley Beerse 15-13

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto